Marie Macleod.
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Vi erbjuder fantastiska möjligheter"

Publicerad: 12 oktober 2017

Marie Macleod är cellist i Kungliga Filharmonikerna och lärare vid Internationell orkesterakademi I.

Hej, vem är du?

– Jag heter Marie Macleod, jag kommer från England och jag är solocellist i Kungliga Filharmonikerna. Förutom att arbeta med orkestern är jag är också cellist i Lendvai String Trio och Aronowitz Ensemble som är baserade i Storbritannien och Holland.

Varför ska man läsa RSPO/Internationell orkesterakademi?

– Vi erbjuder fantastiska möjligheter med betoning på hur man som musiker kan förbereda sig för provspelningar och hur man skall närma orkesterutdrag. Akademistudenter får också möjlighet att framträda med både orkester och i kammarmusikkonserter. Dessutom får de regelbunden undervisning från stämledarna i orkestern.

Varför är det så roligt att undervisa?

– Det är väldigt inspirerande att se hur varje enskild elev växer och utvecklas - inte bara musikaliskt och tekniskt men också i självförtroende när de spelar. Jag tycker också om undervisning eftersom det så ofta påminner mig om alla mina lärare, och hur de förklarade saker för mig! 
Hur vi blir som musiker är alltid ett resultat av så många olika influenser, hur vi utvecklar råd från gamla lärare i kombination med ett konstant flöde av nya idéer som vi får genom antingen nya lärare eller genom att spela eller arbeta med olika musiker. Förhoppningsvis innebär det att vi fortsätter växa som musiker under hela våra karriär.

Vad hoppas du att studenterna lär sig på kursen?

- Jag hoppas att de elever som läser kursen avslutar året med en känsla av att de är mer säkra på hur man skall närma sig provspelningar. Genom ett detaljerat arbete kommer studenten att få ovärderlig erfarenhet under året. Vid denna tid när provspelningar för orkesterjobb blir alltmer konkurrensutsatt och internationellt, är det viktigt att eleverna har bästa möjliga stöd för att förbereda sin framtid. Internationell orkesterakademi erbjuder just det!