Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet, LTUs hedersdoktor Benny Andersson m.fl Foto Karl William Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

LTU:s Orgel Acusticum i TV

Publicerad: 21 januari 2013

Luleå tekniska universitets körprofessor Erik Westberg och universitetets hedersdoktor Benny Andersson m.fl medverkade när SVT 2 i lördags visade delar av en uppmärksammad orgelkonsert i oktober 2012. Det handlar om Luleå tekniska universitetets Orgel Acusticum och en av flera konserter under en orgelvecka i höstas i samband med att den 9000 pipiga orgeln invigdes.

Under rubriken ”Veckans föreställning – Benny Andersson och orgeln med 9000 pipor” visade SVT 2 i lördags ett reportage om orgelns tillkomst och om en av flera konserter i anslutning till invigningen. (sänds i repris 21/1 SVT 24) I programmet, som bl a berättar om orgelns tillkomst, spelas musik relaterad till Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet.

Musiken är hämtad från en av flera konserter och består bl. a stycket ”Trilo” med Musikhögskolans kammarkör under ledning av, Erik Westberg, professor i kördirigering vid Luleå tekniska universitet. ”En skrift i snön” är ett annat stycke som kören framför som specialkomponerats till orgelns invigning. Det är ingen mindre än Benny Andersson, världskänd från ABBA och en av LTU:s nya hedersdoktorer som komponerat och med text av författaren och poeten Kristina Lugn. Mästerorganisten Gunnar Idestam förekommer även i SVT 2 reportaget.