Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet är invigd. Foto:Karl William

Världens modernaste orgel invigd

Publicerad: 13 oktober 2012

Omkring 500 personer var med när Orgel Acusticum, vid Luleå tekniska universitet såg dagens och framtidens ljus. In i det sista arbetade orgelbyggaren Gerald Wohel med justeringarna inför premiären. Därför var det naturligt att just han ropades upp på scenen, för att avtäcka världens modernaste orgel.

I fyra år har Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet varit under uppförande. Flera av invigningstalarna tog därför upp förmågan att inte bara ha en dröm, utan att också ha glädjen, entusiasmen, samarbetsförmågan och inte minst viljan att satsa ekonomiskt för att få drömmen, om världens modernaste orgel, att bli sann.

20121013-413.jpg
Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm, gratulerade orgelbyggaren Gerald Woehl.Foto:Karl William

- Många har gjort detta orgelprojekt möjligt, men jag vill särskilt nämna två av dem speciellt. Utan Kempestiftelserna och orgelbyggaren Gerald Wohel, hade drömmen bara förblivit en dröm, sade Erik Höglund prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Senare ropade han också upp Gerald Wohl på scenen, och överlät själva avtäckningen av orgeln till honom. Trumvirvlarna ljöd och den blanka, hissnande orgeln blev synlig, meter, för meter, för meter.

Erik Höglund talade också om förhoppningen om vad orgeln ska ge forskning och utbildning vid Luleå tekniska universitet i framtiden, och om betydelsen av att universitetet möts i olika discipliner, som den mellan konst och teknik som nu i fallet med världens modernaste orgel.

Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå, menade att denna kväll var ett speciellt ögonblick i livet. Orgel Acusticum finns i Studio Acusticum vid Musikhögskolan i Piteå, som hör till Luleå tekniska universitet.

- Men ögonblicket vi får uppleva, bygger på att människor under lång tid arbetat med att förverkliga det, sade hon.

Orgeln som har 9 000 pipor och är tre våningar hög siktar mot framtiden och utvecklingen inom musiken och tekniken och i kombinationen mellan dessa båda. Det är en orgel där musik från dåtid, samtid och framtid möts.

Christer Wiklund, prefekt vid Institutionen för Konst, kommunikation och lärande vid Luleå tekniska universitet, nämnde att Luleå tekniska universitet har satsat mycket  i orgeln men tackade särskilt Kempestiftelserna, för de mycket viktiga tio miljoner de donerat till universitet och orgeln, men även näringslivet, privata och offentlig sektor som också gett viktiga bidrag.

- För mig är Orgel Acusticum en känsla av både lod och spjutspets. Där loden står för att den pejlar av framtiden och spjutspetsen står för nytänkandet och utmaningen. Orgeln  kommer att bidra med nya möjligheter för forskning och utbildning, sade Christer Wiklund.

Tanken med orgeln, är att organisten ska stå i centrum. Det har varit en viktig inspiration för Gerald Woehl under byggandet av just Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet.

Efter en fem minuters , kort paus, intog så då idémakaren, bakom detta gigantiska och utmanande Orgelprojekt scenen, Professor och organist Hans-Ola Ericsson. Han inledde med Olivier Messainen Appartion de l`Eglise éternelle (1932).

Publiken fick känna på ett crescendo som stegrades av organisten, ända upp till taket på orgeln, och nästan högre än så och ett fantastiskt i bland dramatiskt ljusspel följde musiken, över orgeln genom hela konserten.