110-årig lärarutbildning firades

Lärare har utbildats i Luleå i 110 år. Detta historiska faktum firades under dagarna tre med bland annat afterwork, debatter och spännande samtal.

– Jag känner mig nöjd med firandet för det har stimulerat till många goda samtal och vi har givits en chans att reflektera kring frågor som rör lärarande och skolan. Det är viktiga frågor då vi står inför en lärarbrist och jag tycker det är av vikt att också titta på alla de positiva saker som faktiskt pågår inom skolverksamhet, säger Caroline Graeske, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet och fortsätter.

– Det är avgörande att vi själva känner oss stolta över den utbildning vi står för, och det var också ett viktigt syfte med de här dagarna – att visa upp vad vi gör och vara stolta över det.

Ute i samma ärende

Tre dagar fyllda av aktiviteter lämnade många avtryck men för Caroline Graeske var det insikten av att även om man har olika infallsvinklar vill de flesta skolaktörer åt samma håll.
– Vi är ute i samma ärende egentligen och då är det viktigt att vi möts och att vi skapar mötesplatser som denna. Man ska ta alla möjligheter som finns att fira så att man kan mötas och diskutera för att på så sätt komma vidare i tankeprocessen och utvecklingen.

Utbildat lärare sedan 1977

Hösten 1907 startade folkskoleseminariet med 18 manliga studenter i provisoriska lokaler i centrala Luleå. Till seminariet hörde även en övningsskola. Två år senare påbörjades byggandet av lokalerna på Östermalm, där seminariet huserade från 1911 fram till 1987.

Från hösten 1919 fick även kvinnor söka till utbildningen och seminariet blev Sveriges första och enda samseminarium fram till år 1936. Utbildningen väckte stor uppmärksamhet nationellt och sågs av många som ett vågat experiment.

På Luleå tekniska universitet har lärare utbildats sedan 1977. I dag antar lärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet cirka 300 lärarstudenter årligen inom programmen för förskollärare, grundlärare och ämneslärare.

Under de tre dagar firandet pågick fick lärare och en intresserad allmänhet chansen att ta del av föreläsningar, debatter, samtal och mingel. Bland programpunkterna fanns bland andra författaren Mikael Niemi som berättade om sina erfarenheter av skolan och en inblick i hur dagens lärarutbildning, med en omfattande distansteknik, bedrivs.

Läs mer i artiklarna nedan.

Foto: Lars Andersson