Premiär för nyproducerade lärarfilmer

Publicerad: 9 februari 2017

Tre nyproducerade filmer ska ge blivande studenter en autentisk bild av hur det är att studera på lärarutbildningarna i Luleå. Vid premiärvisningen på universitetet fick huvudaktörerna berätta om sina upplevelser av inspelningarna.

– Det känns fantastiskt roligt att se de färdiga produktionerna! Jag är så stolt över den process vi haft tillsammans och de filmer som är resultatet av ett lärorikt och spännande arbete, säger Lena Nyström, universitetsadjunkt och projektledare för filmerna.

Studenternas delaktighet helt avgörande

Filmerna kretsar kring de tre studenterna Johanna Cinber (förskollärare), Erik Reimegård (ämneslärare) och Marcus Gabrielsson (grundlärare 4-6). Visionen bakom filmerna var att studenternas röster skulle vara i fokus. Deras egna erfarenheter skulle ligga till grund för den film där de själva är huvudperson. Första steget var att be studenterna svara på frågorna:
”Tänk tillbaka på vad det var som ledde till ditt val av studieort och program. Vilken information och vilken känsla anser du vara viktig att förmedla i den film som ska spegla dina studier och ditt liv som student?”.
Deras svar blev senare början till det manus som filmens innehåll har utgått från.

– Vissa miljöer och situationer ”planterades”, det vill säga vi iordningställde exempelvis VFU-placeringar och undervisningssituationer eftersom inte alla miljöer fanns tillgängliga de dagar Tomas Johansson (filmare och producent från Captain Norway Production) var i Luleå. Studenterna har blivit filmade i olika omgångar och en röstslinga har lagts till filmen. Studenternas delaktighet inför och under inspelningarna har varit helt avgörande för filmernas kvalitet och trovärdighet, berättar Lena Nyström, som hoppas att filmerna spridas över hela landet.

– Främst hoppas vi självklart att det ska ge fler sökande till våra lärarprogram och med hjälp av filmerna förmedlas både information och en känsla för hur det är att plugga till lärare vid Luleå tekniska universitet. Jag hoppas att filmerna ska spridas genom vår hemsida men också via sociala medier och på utbildningsmässor runt om i Sverige.

Proffsig produktion

Två av huvudpersonerna i de tre filmerna var på plats för dagens premiärvisning och de känner sig nöjda med slutresultatet.

– Wow. Det var verkligen jättekul att få se filmen, säger Marcus Gabrielsson och berättar att det inte var helt enkelt att agera naturligt när kameran slogs på.

– En sak jag lärde mig under produktionen är hur svårt det är att vara en skådespelare. Bara att säga en mening i en scen kunde ta 45 minuter men Tomas johansson var verkligen superproffsig och jag tycker att slutprodukten blev jättebra.

Agneta Nyström, VFU-handledare och lärare i Luleå håller med.

– Filmteamet fick oss att känna oss avslappnade inför uppgiften och eleverna på min skola fick dessutom en bonus då Tomas Johansson höll en lektion i filmproduktion.