Jan Sandström
Jan Sandström, professor vid Luleå tekniska universitet. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

40 år i Musikhögskolans tjänst

Publicerad: 20 oktober 2018

Jan Sandström tillhörde den första klassen på Musikhögskolan när verksamheten i Öjebyn övergick till dåvarande Luleå Högskola 1978. Efter en lång och framgångsrik karriär är han numera professor och en av Sveriges mest välrenommerade kompositörer. Under en karriär som tagit honom runt jordklotet flera varv är den allomfattande konstanten fortfarande Musikhögskolan i Piteå.

– Det känns än idag som ”min skola”. Jag och min fru Mona som också gick första året har varit med om en nästan ofattbar utveckling. Nya lokaler, nya utbildningar: kyrkomusik, ljudteknik, radio, tv, media, journalistik, dans med mera. Även nya samverkanspartner som Studio Acusticum, Norrbotten NEO och Piteå Kammaropera. Vi pratar alltså inte nu bara om ”Musikhögskolan” – utan om en miljö för konst, kommunikation och lärande vid Luleå Tekniska Universitet, säger Jan Sandström som i dag är professor i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet.

Aldrig varit bättre

När Jan Sandström påbörjade sin utbildning var Musikhögskolan inhyrda i kyrkstugorna i Öjebyn (Musikhögskolans nuvarande lokaler stod färdiga i mitten av 1980-talet, reds anm.) och även om det då fanns en känsla av framåtanda och pionjärskap fastslår han att själva kvalitén på utbildningarna aldrig hållit högre klass än nu.

– För min personliga del har kompositionsutbildningen aldrig känts bättre. Dels beroende på en finfin samverkan med körer och ensembler i huset och i landet, en större genremässig bredd, ett större tekniskt kunnande och inte minst ett fantastiskt lärarlag.

Revolutionerade utveckling

Den första klassen på Musikhögskolan studerade i kölvattnet av den så kallade OMUS-reformen som hade som mål att förnya de svenska musikhögskolorna.  Reformen påverkade hela den svenska musikhögskolevärlden främst genom att öppna för nya genrer som jazz-, rock- och folkmusik. En revolutioneraden utveckling efter 200 års högre musikutbildning i Sverige med enbart klassisk musikinriktning. I efterhand tror dock Jan Sandström att pendeln nu slagit över för långt åt andra hållet istället.

– Jag tycker, trots att jag har en pop-bakgrund, att man lite grand kastade ut barnet med badvattnet. Vad vi måste göra nu är att uppgradera statusen för den klassiska musiken, inte minst i grundskolans musikundervisning.

Jan Sandström

Sandström, Jan - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: H103 - Piteå»