Hoppa till innehållet
Sam Nilsson
Sam Nilsson, fd TV chef i förgrunden, fr.v Carl Kempe,Kempefonderna och f d landshövdingarna Kari Marklund, PO Eriksson och Lorentz Andersson. Foto: Leif Nyberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Musikhögskolan minns Sam Nilsson

Publicerad: 9 december 2020

Sam Nilsson är död i en ålder av 84 år. Född och uppvuxen i Norsjö, Västerbotten började han tidigt arbeta med media och var chef för Sveriges television åren 1981-1999, en period som kännetecknades av snabb utveckling inom medieområdet.

I december 1999 knöts Sam till en grupp personer med rötter i norra Sverige och ett uppdrag att utveckla miljön kring musikhögskolan i Piteå. Sam hade länge burit på en vision om att medieutbildning i Sverige borde utformas mer praktiskt och anpassas till den arbetssituation som nyutexaminerade möter i arbetslivet, och då inte minst att förstå och rätt utnyttja den digitala tekniken. I slutet av 2001 beslutade så regeringen att Luleå tekniska universitet skulle ges resurser och ett uppdrag att utveckla ett akademiskt mediecentrum i Piteå. Utbildningsministern kommenterade: 

– Det känns väldigt roligt att kunna göra den här satsningen i Norrbotten. Med kombinationen media, ljud, teknik och musik är det en strategisk framtidssatsning. Det bidrar till att göra universitetet i Luleå högintressant både nationell och internationellt.

År 2002 startades tre nya medieutbildningar och Upplevelseproduktion. Sam Nilsson blev samma år utsedd till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Han kom därefter att vara aktiv i en gruppering som hade som uppgift att ta fram ett nytt konserthus i miljön vid musikhögskolan, ett arbete som ledde fram till invigningen av Studio Acusticum år 2007.

När stiftelsen Institutet Dans i skolan bildades 2011, blev Sam dess första ordförande. Sam är varmt ihågkommen för sin passion och sitt driv för att utveckla utbildning och forskning vid Luleå tekniska universitets campusområde i Piteå. Han är djupt saknad bland oss som hade förmånen att få arbeta nära honom under en mycket dynamisk tid.

 

Medarbetare vid avdelningen för Musik, media och teater – Luleå tekniska universitet