Hoppa till innehållet
Ida_Persson_LTU.jpg

Dags för storschlagen SMASK-final

Publicerad: 12 maj 2014

På lördag tävlar studenter från hela landet i musikhögskolornas egen melodifestival SMASK. Finalen ordnas i år av studenter från Luleå tekniska universitet.

Sveriges musikakademikers sång kåntest – eller SMASK – är ett studentdrivet projekt som involverar över 160 studenter. Och då är bara studenterna vid Luleå tekniska universitet inräknade.

Sex musikhögskolor tävlar mot varandra med spexiga schlagerbidrag. Varje lärosäte ordnar en deltävling och i maj möts vinnarna därifrån i en pampig final. Luleå tekniska universitet representeras i år av grupperna Dressinen och Flamingos.

Viktig problemlösare

En som har stenkoll på allt som sker på scenen är Ida Persson som är musik- och tävlingsansvarig. Även om arbetet med SMASK är krävande och stressigt går inget upp mot hur roligt produktionsveckan är, berättar hon.

– Det är mycket förberedelser och slit för att få allt att fungera. Jaga jurymedlemmar, samla in information från alla bidrag, se till så att all kommunikation fungerar och lösa alla problem som uppstår längs vägen.

Visar var skåpet ska stå

Men Ida Perssons viktigaste uppgift är att se till så att omröstningen går rätt till och att rösträkningen stämmer.

– Det finns ingen annan musikhögskola där SMASK är lika stort. Jag tycker det är fantastiskt roligt att SMASK har vuxit till att ha blivit en sådan proffsproduktion som det faktiskt är. Det i sin tur har ju också gjort att i stort sett alla piteåbor känner till SMASK och faktiskt går på våra produktioner. Sen får man nog vara försiktig så man inte glömmer vad det är i grunden; en parodifyllt schlagertävling där musiken alltid måste få stå i grunden.

Lättare att vara artist

Att jobba med ett så stort projekt som SMASK är en bra erfarenhet inför yrkeslivet. Ida Persson är nöjd med att ha fått en inblick i områden som hon normalt inte sysslar med – som tv/radio, marknadsföring och sponsoravtal. Hon har tidigare år medverkat i SMASK som artist och orkestermedlem.

– Det har varit oerhört lärorikt och väldigt roligt att få driva igenom sina ideér inför årets SMASK-shower, men nog är det mycket enklare att få stå på scen!

Fotnot: Riks-SMASK i Piteå är 17 maj 2014. Showen börjar kl 18.00. Insläppet är kl 17.30.

 

Fler artiklar om SMASK 2014