Hoppa till innehållet
Foto: Martin Fryklund
Adam Sundqvist och Rikard Ullvin ska guida publiken genom SMASK:s deltävling i Piteå. Foto: Martin Fryklund

Laddade för en oschlagbar musiktävling

Publicerad: 28 februari 2014

På onsdag är det dags för musikstudenterna vid Luleå tekniska universitet att tävla i schlager. Konferenciererna Adam Sundqvist och Rikard Ullvin är peppade inför att guida publiken genom tio bidrag som hyllar schalgergenren.

SMASK står för Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest och är en årligen återkommande tävling mellan Sveriges musikhögskolor. I sex städer hålls deltävlingar och sedan avgörs allt i en riksfinal. I år är det Piteås tur att ordna riksfinalen.

Adam Sundqvist läser första året på Ljudteknikprogrammet. Tillsammans med kompisen Rikard Ullvin, student på TV-produktion i nya medier, är han konferencier på deltävlingen i Piteå.  De senaste veckorna har varit intensiva. SMASK är en frivillig aktivitet som inte har något med skolan att göra. Det kan därför bli en del schemakrockar mellan repetitioner och undervisning. Båda lägger större delen av sin vakna tid på SMASK.

- Du måste disponera din tid. Det går inte att sitta hemma och se på Ironman tre gånger på raken, säger Adam Sundqvist.

Mer fokus på låtskrivare och musiker

Det finns många likheter mellan SMASK och Melodifestivalen på SVT, men också olikheter. SMASK är till exempel 1½ timme längre än Melodifestivalen. Eftersom det är musikskolor som tävlar blir det större fokus på artister, musiker och de som skrivit och arrangerat låtarna. De får större utrymme och mer kredd.

- Mardrömmen är att vi skulle råka glömma att tacka någon ur orkestern till exempel. Det får bara inte hända, säger Rikard Ullvin.

Bra erfarenhet inför arbetslivet

Förutom att leda showen kommer Rikard Ullvin och Adam Sundqvist spela upp flera sketcher som de skrivit själva. Temat för kvällen är “Ett oschlagbart Piteå”. Eftersom båda urpsrungligen kommer från Stockholm kommer de använda sig av stereotyper av både Stockholmare och norrlänningar i sketcherna.

- Den värsta fördomen är väl att alla här uppe är skogshuggare som har yxa och skoter, säger Rikard Ullvin.

Alla program på campus är involverade i SMASK. Totalt är det över 160 elever som jobbar ihop. Rikard Ullvin och Adam Sundqvist ser stora fördelar med att redan under studietiden jobba med en så pass stor produktion.

- Man blir verkligen bra på att jobba med olika människor som man inte känner, säger Adam Sundqvist.

 

De här kriterierna ska låtarna uppfylla

Bidragen skrivs av studenterna och kriterierna är gemensamma för alla skolor.

  • Schlagergenrens bevarande
  • Utnyttjande av genrens klichéer i text, musik och arrangemang
  • Utnyttjande av orkesterns möjligheter
  • Scenshowens underhållningsvärde
  • Tonartsförändringens karaktär


Delfinalen i Piteå hålls kl 18.30 (insläpp 18.00) den 5 mars i Studio Acusticum. RIksfinalen hålls kl 18.00 (insläpp 17.30) den 17 maj på Norrmalmia i Piteå.

Fler artiklar om SMASK 2014