Hoppa till innehållet
Foto: Martin Fryklund
Foto: Martin Fryklund

Rullande hemmaseger i SMASK

Publicerad: 17 maj 2014

De kom tvåa i delfinalen, men när det väl gällde var det Flamingos som fick flest röster. Deras energipumpande SMASK-bidrag handlar om ett lite ovanligt transportmedel – nämligen sparkcykel.

Tolv bidrag tävlade mot varandra i den musikakademiska världens version av Melodifestivalen, SMASK. När alla tonarter var färdighöjda, alla klädbyten avklarade och alla röster räknade stod det klart att både publiken och jurygrupperna tyckte att Flamingos låt Rulla med mig var det överlägset bästa bidraget.

– Det här är det sjukaste jag varit med om i hela mitt liv. Det är så makalöst roligt. Det är första året vi är med i SMASK och första året vi pluggar här. Det har varit det bästa året i mitt liv, jublade Gustaf Blix som utgör ena halvan av duon.

Körde sönder sparkcykeln

Flamingos består av honom och Jonas Christensen som också är förstaårsstudent på Luleå tekniska universitet. De har själva skrivit text, musik och arrangerat sin låt.

Tillsammans med dansarna Ann Murelius, Jenny Strandberg, Olivia Welding och Stina Evbjer gav Flamingos allt på scen. Numret var så intensivt att rekvisitan inte riktigt höll för trycket. När tävlingens tolv bidrag hade blivit fyra och de skulle upp på scenen en andra gång saknades den viktiga sparkcykeln.

– Vi körde så hårt med den att den behövde göra ett depåstopp innan den kunde komma tillbaka, säger Gustaf Blix.

Gigantiskt projekt

Studentprojektet SMASK har engagerat ungefär 200 studenter från Luleå tekniska universitet. Till rikskfinalen tillkommer även 75 studenter från de andra musikhögskolorna.

SMASK-generalen Helena Ivarsson passade på att lämna över ordförandeklubban till nästa Elin Isaksson från Malmö musikhögskola som arrangerar nästa års festival. Helena Ivarsson passade på att tacka alla företag som sponsrat årets SMASK och hoppades att företagen i Malmö också skulle öppna plånböckerna.

– Utan våra sponsorer hade det varit omöjligt för oss att praktisera det vi studerar, säger Helena Ivarsson.

Det andra tävlingsbidraget från Luleå tekniska universitet, Dressinen med På spåret, kom tvåa i tävlingen. På tredje plats kom Ladda, sikta, skjut och på fjärde plats Tills döden skiljer oss åt.

Vinnarbidraget

Flamingos – Rulla med mig
Artister:
Gustaf Blix och Jonas Christensen
Text, musik och arrangemang: Gustaf Blix och Jonas Christensen

Fler artiklar om SMASK 2014