Hoppa till innehållet
Foto: Anna Åström
Årets dokumentärfilmare, Peter Torbjörnsson. Foto: Anna Åström

Årets dokumentärfilmare är Peter Torbjörnsson

Publicerad: 8 november 2012

Peter Torbjörnssons tilldelades idag Eric Forsgrens dokumentärfilmpris för sin livsgärning inom dokumentärfilmsgenren där han, enligt motiveringen, gjort livet och döden hos de fattiga i Latinamerika begriplig för publiken.

Eric Forsgrens dokumentärfilmspris på 100 000 kr delas årligen ut till det årets bästa dokumentärfilmare och nu är det femte gången av tio som priset nådde en stolt pristagare. Prisutdelningen sker i samband med Dokumentärfilmsdagen som arrangeras av avdelningen Musik, ljudteknik och medier vid LTU i Piteå i samarbete med Acusticum.

– Jag fick ett mejl för ett tag sen där det stod att jag skulle ringa Eric Forsgren i ett brådskande ärende. Jag trodde jag gjort något fel men så var det detta. Jag är vansinnigt glad, nästan lite chockad, över att få stå här med prischecken i hand. Funnen värdig av en sådan jury,  säger Peter Torbjörnsson.

Juryn, bestående av Leif Furhammar, Otto Fagerstedt, Lisa-Marie Christensen och förre pristagaren Tom Alandh, har utsett Peter Torbjörnsson till årets dokumentärfilmare för hela hans livsgärning inom genren.

Sista kapitlet

Mest känd är Peter Torbjörnsson för sin film Sista kapitlet, dokumentation av följderna av ett bombdåd i Nicaragua, som är flerfaldigt prisad. Filmen har bland annat belönats med priset ” Bästa dokumentär” på Filmfestivalen i Sevilla (2010), ”Bästa nordiska dokumentärfilm” vid filmfestivalen Nordisk Panorama (2011) och ”Bästa internationella dokumentär” vid dokumentärfestivalen i Mexiko City (2011).

– Det är en slags uppgörelse med mig själv men som film betraktat är den en resa i sig. Ursprungsmaterialet var över 200 minuter, som sedan klipptes ner till den film på 104 minuter som visats på festivaler och prisats. Den film som majoriteten känner till är den som visats på TV och den är ytterligare nerklippt till blotta 58 minuter och den har jag bara sett en gång själv, säger Peter Torbjörnsson

Livsgärningen fortsätter

Även om motiveringen gör gällande att Peter Torbjörnsson hyllas för sin livsgärning är prisets grundare Eric Forsgren samt juryns ordförande Leif Furhammar noga med att påpeka att denna gärning är långt ifrån avslutad.

– Jag jobbar med en skildring av kontrasterna mellan fotbollsglädje och det som pågår bakom de stora arenorna. Mina utgångspunkter är VM i Argentina 1978 och kommande mästerskap i Rio 2014. Vi ska få följa en stjärna på uppgång och en döende tränare och titta på vad som krävs för att hela fotbollscirkusen ska kunna fortsätta. Det är oerhört intressant, säger Peter Torbjörnsson.

Kärlek och elräkning

Prissumman på 100 000kr lämnades över tillsammans med en stor blomsterbukett och årets dokumentärfilmare 2012, Peter Torbjörnsson, har väldigt klart för sig vad dessa pengar ska användas till.

– Nya tänder, en resa till min förlorade kärlek och lite elräkning – i den ordningen, säger Peter Torbjörnsson med ett stort leende.

Juryns motivering:

"Peter Torbiörnsson har ägnat sitt filmiska liv åt att göra livet och döden i de fattiga Latinamerika begriplig för oss. Som dokumentärfilmare har han inte bara varit en iakttagare utan en aktiv deltagare i de mänskliga och politiska konflikter som utspelar sig framför kameran. Hans eget samvete har alltid varit en del av dramat, hans ansikte har med tiden blivit en del av det karga landskapet. “Sista kapitlet" är en vred vidräkning med kamouflerad politisk terrorism och samtidigt en illusionslös självuppgörelse."