Benny Andersson och Jan Berg
Hedersdoktor Benny Andersson och biträdande professor i ljudteknik Jan Berg.

Benny Andersson är hedersdoktor vid LTU

Publicerad: 9 november 2012

Benny Andersson, musiker, kompositör och tidigare ABBA-medlem är utsedd till hedersdoktor 2012, filosofisk fakultet. Det är för sitt engagemang för musik och ljudteknik vid Luleå tekniska universitet som han utses. Med sina musikaliska gärningar är han av yppersta världsklass.

Sist men inte minst klev Benny Andersson upp på podiet under dagens evenemang för att hålla sin föreläsning. Han berättade att musiken i hans liv fick han via sin pappa och farfar som båda spelade dragspel. Farfaderns mer traditionella dragspelsmusik föll honom särskilt i smaken och redan som liten lärde hans sig spela Där näckrosen blommar. Sedan den dagen har han spelat musik varje dag. Ganska tidigt fick han en högst personlig känsla, att det här med musik det var han bra på.

Den första milstolpen i hans karriär var: Sunny Girl, som han skrev för Hep Stars och som spelades in 1966. Då var Benny Andersson 20 år.

– Jag kände att jag hade kontakt med det jag gjorde. Det var en helt underbar känsla. Jag satt i en gympasal i Kungsbacka och låten Sunny girl, som jag fortfarande tycker är bra faktiskt, gick upp i tio i topp. Jag lipade lite faktiskt och tänkte, att det här nog är min framtid, sade han.

Sunny girl betecknar han som sin första musikaliska milstolpe, den andra när ABBA blev till, därefter när Polar Studio byggdes – 76, så kom Chess och sedan Kristina från Duvemåla. Skivan ”Klinga mina klockor” med Orsa spelmän som han gjorde mot mångas inrådan,blev en framgång.  Den släpptes 1987 och var det första studioalbumet av Benny Andersson. Inspelningarna gjordes i Berwaldhallen och i Polar Studios i Stockholm

Mitt under föreläsningen på Luleå tekniska universitet bjöd så Benny Andersson på 7,5 minuter långt ljudklipp med musik han själv blir inspirerad av. Det var bara för åhörarna att luta sig tillbaka, och njuta.

– Musik som talar direkt till magen, det är där man vill hålla sig.  Ibland blir det bara skit när man skriver men så dyker det upp fyra takter som talar till mig. Det märker jag direkt , tack och lov. Det är ju urvalet jag gör som andra hör sedan.  Men jag vet inte riktigt hur allt det här det går till och jag får nöja mig med det, så det får nog ni också, sade Benny Andersson finurligt.

Lördag 10 november sker den officiella promoveringen av hedersdoktorerna vid Luleå tekniska universitet och då tilldelas Tore Lundmark, Margareta Kempe, Eva Karlsson och Benny Andersson sina ringar, diplom och hatt.

Text: Katarina Karlsson och Anna Åström