Festival visar upp Musikhögskolans bredd

Publicerad: 10 februari 2020

I veckan går årets Midvinterfestival av stapeln i Piteå. En festival som visar upp det bästa som Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet har att erbjuda.

– Det är ett ypperligt tillfälle att ta del av vad som händer bakom väggarna på Musikhögskolan i Piteå, och ett bevis för att vi kan anordna ett högkvalitativt arrangemang som drivs och genomförs av lokala akter, säger Mathias Lundkvist, tidigare student och producent för årets festival.

Anordnas av studenter

Midvinterfestivalen är en musik- och kulturfestival som anordnas årligen av Luleå tekniska universitetets studenter i Piteå. Festivalen är ideell och de konserter och evenemang som presenteras är, med några undantag, kostnadsfria för besökarna. Årets festival bjuder på allt från konserter med Norrbottens kammarorkester till klubbar och nyskriven Opera. I nästan alla fall skapat och framfört av studenterna själva. För producent Mathias Lundkvist är det svårt att hitta enskilda höjdpunkter under den fyra dagar långa festivalen.

– Det finns så många evenemang som jag ser fram emot att gå på i år. Konserten med Norrbottens Kammarorkester, Dokumentärfilmsdagen, en helt nyskriven opera, Klubb Kluster med Gigabaros, kammarmusikkonsert, dagkonserterna. Det finns för mycket bra i år! Det blir nog en fyradagarshöjdpunkt för mig.

Program präglat av mångfald

Mathias Lundkvist upplever årets program som genremässigt brett med något för de allra flesta.

–  Min ursprungstanke med programmet var mångfald. Jag vill visa på att det finns ett stort och brett kulturutbud i Piteå.

Varför tycker du att man ska besöka Midvinterfestivalen?

– För att det är så himla enkelt. Gratis entré på alla studentkonserter ger dig möjligheter till att prova på vad du gillar i musikväg. Du har möjlighet att utforska vad du gillar, eller inte gillar.