Hoppa till innehållet
Foto: Anna Åström
Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten Foto: Anna Åström

Fredrik Gertten gästade dokumentärfilmsveckan

Publicerad: 8 november 2012

Med en av de mest omskrivna svenska dokumentärerna med sig klev Fredrik Gertten upp på scenen under pågående dokumentärfilmsvecka vid LTU i Piteå

Fredrik Gerttens första dokumentärfilm om situationen för arbetarna på frukt bolaget Doles bananplantage Bananas blev en av de mest omskrivna dokumentärerna någonsin. Detta delvis orsakat av att Dole efter att filmen var färdig stämde Fredrik Gertten, hans producent samt hans bolag. Dole ansåg att filmen var en bluff och att den skulle skada bolaget

– När jag gjorde filmen anade jag nog inte vad som komma skulle. Lite naivt svenskt kanske trodde jag att man fick berätta om saker förutsatt att man gjorde det på ett ärligt sätt.

Filmen Banans drivs framåt av ett rättsfall där tolv nicaraguanska bananarbetare stämt fruktföretaget Dole för att på 1970-talet ha använt bekämpningsmedel som man visste orsakar sterilitet.

– För mig var det viktigt att vi skulle få se ansikten på de människor som plockat våra bananer. Det var deras berättelse som var viktig för mig. Inte egentligen rättsprocessen som sådan, säger Fredrik Gertten.

I nära samband med att filmen skulle premiärvisas på LA-filmfestival fick Fredrik Gertten ett mail där Dole bad honom släcka ner hemsidan, ta bort filmen och aldrig visa den mer. Samtidigt hade filmen visats i domstolen, för samma domare som lett rättegångarna som skildras i filmen. Snart därefter stämdes Fredrik Gertten, hans producent samt hans filmbolag.

– Jag var aldrig rädd, däremot pressad och oerhört förbannad, säger Fredrik Gertten.

Dole tog snabbt kommando över medierna och matade redaktionerna med storyn att allt var en bluff och att den svenske dokumentärfilmaren (Fredrik Gertten) låtit sig duperas av en tvivelaktig advokat som drev bananplantagearbetarnas sak mot Dole.

– Det var en galen tid, jag gav kanske tjugo intervjuer om dagen där många journalister försökte få mig att liksom försäga mig. De hade sin story klar för sig och jag hade ingen makt att förändra det där och då, säger Fredrik Gertten.

Stämningen drogs sedermera tillbaka men hela den processen har sedan lett till en uppföljare Big Boys gone Bananas där Fredrik Gertten går in mer på hur händelsen speglades i media. Dock med utgångspunkten i att Dole fortsätter att bespruta plantagen med farliga kemikalier. En story som han tycker hamnat i skymundan när media fokuserat på konflikten mellan Dole och honom.

– Journalism är viktigt. Journalister ska se sprickor i fasaden, men inte bara för att jävlas utan för att de ska kunna lagas. Utan journalister riskerar vi att makten blir blind, säger Fredrik Gertten.