MNja
Monica Nordström Jacobsson, avdelningschef för media, ljudteknik och upplevelseproduktion

Har jag läst en måste jag läsa alla

Publicerad: 29 augusti 2012

Mitt i sommaren tillträdde den nya chefen för avdelningen media, ljudteknik och upplevelseproduktion (MLU), men Monica Nordström Jacobsson är på inget sätt ny på Luleå tekniska universitet.

Vägen till LTU i Piteå och avdelningschefsjobbet beskriver Monica som lång och krokig.

– Jag började jobba som svensklärare på Hermelinsskolan i Luleå 1986 med en tanke om att skingra det kulturella mörkret med Homeros i handen, säger Monica

– Men rätt snart sökte jag istället möta eleverna där de var för att gemensamt komma någonvart.

Parallellt med gymnasielärarjobbet läste Monica filmvetenskap i Stockholm och engagerade sig i att utveckla kurser i film, tv och video för eleverna.

– Jag är och har länge varit intresserad av ungdomskulturella yttringar, såsom film och ungdomslitteratur. Det senare brukar man tala om som en brygga till vuxenlitteraturen men jag vet inte om jag är helt bekväm med den beskrivningen eftersom väldigt mycket av det som kallas ungdomslitteratur är väl så kvalificerad läsning som det som benämns vuxenlitteratur.

Från gymnasieskolan till lärarutbildningen

Efter nästan tio år i gymnasieskolan började Monica arbeta på Luleå tekniska universitet då här fanns en önskan om att införliva mer kunskap kring medier men också mer kunskap rörande barns och ungdomars läsning. Allt detta för att kunna använda kunskapen som en resurs i ungdomsskolan. Då hette institutionen, som vi idag känner som konst, kommunikation och lärande, istället språk och kommunikation.

– Det har runnit mycket vatten under broarna sen 1995 då jag började här. Vi har byggt om lärarutbildningen åtskilligt under mina 17 som anställd. Ungdomslitteratur och film har fått större och större utrymme, vilket gör mig glad.

Doktor i litteraturvetenskap

Monica disputerade i litteraturvetenskap och har främst undervisat inom detta. Avhandlingen Peter Pohls litterära projekt: en tematisk studie med utgångspunkt i debutromanen Janne, min vän publicerades 2008 vid Umeå universitet och bakom ämnesvalet ligger en mycket speciell läsupplevelse.

– När jag för första gången fick Janne, min vän i händerna la jag mig på soffan och sträckläste hela boken. När jag nått sista sidan steg jag upp, drack ett glas vatten, och la mig ner och läste hela boken en gång till. Den var totalt omtumlande, säger Monica.

– När det så var dags att välja ämne för avhandlingen valde jag mellan film, Ibsen och Peter Pohl. Ibsen kändes väldigt genomforskad medan Peter Pohls författarskap var mer jungfrulig mark

Ytterligare vinklingar på universitetet

Ganska snabbt efter disputationen gick dåvarande chefen för Avdelningen för svenska i pension och Monica tog över posten. Därutöver valdes hon samtidigt in som ordinarie ledamot i Särskilda nämnden för Lärarutbildningen (SNL)

– Det var en tuff tid med hårda sparkrav och hade jag vetat vad som komma skulle kanske jag hade tvekat mer inför uppdraget som avdelningschef. Men i efterhand så kan jag säga att jag i alla fall fick ytterligare insikt i hur universitetet fungerar och att jag förmodligen blev lite klokare på kuppen, säger Monica

2011 förändrades hela LTU:s struktur och efter institutionssammanslagningen gick Monica in i utbildningsledarrollen med en hiskelig mängd kurser på sitt bord.

– Det har varit lärorikt och jag har fått ännu en vinkling på universitetets verksamhet, men jag måste säga att jag saknat kontakten med studenterna. Studentkontakten har, under min tid som utbildningsledare, mest inskränkt sig till att kryssa i en ruta för att godkänna eller avslå ett tillgodoräknande.

Chefsrollen och fritiden

Monicas tankar gällande sitt nya arbete och uppdraget som avdelningschef för media, ljudteknik och upplevelseproduktion, präglas av förväntan.

– Jag ska inte säga att utbildningarna på avdelningen är spännande för det är ett sådant modeord. Men jag kan utan att överdriva säga att den verksamhet som bedrivs väl faller inom mina intresseområden.

Som chef beskriver Monica sig som rak och tydlig utan rädsla för konflikter, även om hon inte söker dem. Hon berättar en anekdot om hur hon under sin tid på Hermelinsskolan i Luleå fick en schal av en kollega som på ena snibben hade en hermelin och på den andra texten ”Lite för brysk men vinner i längden”

– Jag vet inte om jag är så brysk egentligen. Snarare rak med en ökad empatisk förmåga, kanske i takt med att livet tufsat till mig. Jag har inte gjort fel för sista gången, men de allra flesta fel går att rätta till.

Litteraturintresset genomsyrar även fritiden och Monica ständigt en ny läsupplevelse på gång. Dock bara en roman i taget och om hon börjat läsa en serie måste hon läsa samtliga titlar i den.

– Jag läser totalt prestigelöst. Högt och lågt. Man kan inte avfärda en författare utan att ha läst böckerna som hon eller han skrivit, säger Monica.

Utöver det litterära roas Monica av såväl matlagning som bakning och menar att det finns en stor tillfredsställelse i att göra något konkret.

– När man har bakat en kaka har man en kaka, det är enkelt och direkt och kan vara oerhört vilsamt.