Margareta Kempe
Margareta Kempe, hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Hedersdoktor Margareta Kempe

Publicerad: 9 november 2012

Margareta Kempe är utsedd till Hedersdoktor 2012, filosofisk fakultet. Hon fullföljer en storartad gärning i familjen Kempes namn genom sitt författarskap. Hon har genom synnerligen värdefulla insatser för Luleå tekniska universitet väsentligt bidragit till utvecklingen av konst och vetenskap i de nordliga länen.

När nya filosofie hedersdoktorn Margareta Kempe höll sin föreläsning ”Ljud, oljud och tystnad” blev det alldeles lugnt i salen. Det var som om åhörarna gick ner i varv när hon målade upp sina personliga bilder av ljud i ett samhälle där ljud kanske är på väg att försvinna i mängden oljud. Hon fyllde genom sitt berättande åhörarsalen med ljudet av aspar som prasslar, fötter på en grusgång, regnet som lugnande smattrar mot ett sovrumsfönster, glädjen i den värmländska dialekten, den trygge norrländskan och finlandssvenskan som nog värmer mångas hjärtan.

Och så berättade hon om en mycket speciell kväll, med en särskild typ av ljudupplevelse. Det var när hon en sen sommarnatt blev varse ett musikaliskt möte mellan skönsjungande koltrastar och den världsberömda nya zeeländska operasångerskan Kiri Te Kanawa, på en utomhuskonsert i Sverige.

Text: Katarina Karlsson och Anna Åström