Karin af Klintberg Foto: Sissel VIncent
Karin af Klintberg gästföreläste för studenterna på Campus Piteå. Foto: Sissel VIncent

Hyllad tv-producent tipsade studenterna

Publicerad: 10 september 2013

Mångfaldigt prisad och geniförklarad av sina kollegor. Under sin gästföreläsning på LTU gav Karin af Klintberg studenterna en djupare inblick i yrkesrollen som tv-producent.

Historieätarna, Värsta språket, Världens modernaste land, Kobra och barnprogrammet Rea - det är några av de program Karin af Klintberg har producerat. Av kollegor har hon kallats “drottningen av infotainment”  och hon vet att berättelsen är viktig för en produktion.

Under fredagen gästföreläste Karin af Klintberg för studenterna på LTU, campus Piteå. Gästföreläsningen är en del i kursen Tv-producentens roll. Kursens examination består av att studenterna ska presentera, eller pitcha som det heter på branschspråk, sin idé för en producent.

JohanSundahl
Studenten Johan Sundahl lyssnade på Karin af Klintbergs föreläsning.

Johan Sundahl läser första året på Journalistik i nya medier och är en av dem som deltog i gästföreläsningen.

- Det var en väldigt intressant föreläsning. Karin af Klintberg pratar väldigt engagerat om sitt jobb. Det är roligt att lyssna på en person som är väldigt framgångsrik men ändå ödmjuk och jordnära.

Vilken kunskap tar du med dig från föreläsningen?

- När man går in i ett projekt och är producent handlar det om magkänsla. Du är den som formar projektet. Det finns många modeller för hur man kan göra det, men i slutändan är det ändå magkänslan som styr.

Karin af Klintberg har fått Stora journalistpriset två gånger. 2003 blev hon och Fredrik Lindström Årets förnyare med tv-serien Värsta språket. 2009 blev hon och Jane Magnusson Årets berättare med dokumentärfilmen Ebbe - The Movie. För filmen om Ebbe Carlsson vann hon också en Guldbagge för Bästa dokumentärfilm. Under hösten blev Historieätarna som Karin af Klintberg producerar utsett till Årets livsstilsprogram på Kristallengalan.