Rickard Kjellgren - Sveriges bästa lärare
LTU-alumnen Rickard Kjellgren är Sveriges bästa lärare. Foto: Anna Åström

LTU-alumn är Sveriges bästa lärare

Publicerad: 7 juni 2013

Handelskammaren utser sedan fem år tillbaka årligen Sveriges bästa lärare. I år gick utmärkelsen till LTU-alumnen och gymnasieläraren Rickard Kjellgren, en lärare som undervisar med hjärtat utanpå kroppen så ingen lämnas oberörd.

Handelskammaren är en privat organisation med drygt 2800 medlemsföretag och de arbetar med att påverka företagens villkor, stödja affärer och sammanföra företag och människor. Dessutom finns ett långsiktigt intresse i att uppmärksamma bra lärare. Bland annat genom att årligen utse ”Sveriges bästa lärare”. Priset är baserat på en öppen nomineringsprocess varefter en jury utser vinnaren. Sveriges bästa lärare 2013, Rickard Kjellgren, samlade på sig tolv oberoende nomineringar vilket gjorde juryns jobb enkelt.

– Det känns helt otroligt, en stor ära att bli utnämnd till Sveriges bästa lärare. Nästan lite svårt att greppa. Folk som jag aldrig har pratat med kommer fram till mig på stan och gratulerar. Här på skolan är eleverna väldigt uppskattande, de tycker jag är värd priset och det är såklart fantastiskt kul, säger Rickard Kjellgren.

Spelar roll utan lärarroll

Rickard Kjellgren har sedan 2006 undervisat i religion, svenska och psykologi på NTI Gymnasiet i Luleå. Under de senaste fem åren är han även handledare för lärarstudenter från LTU under deras praktik (VFU), vilket han tycker är väldigt givande.

– Jag hade några dåliga lärare i grundskolan och då tänkte jag att det måste gå att undervisa på andra sätt. Efter min lärarexamen från LTU 2000 har jag aldrig gått in i någon direkt lärarroll. Det funkar inte för mig. Jag är mig själv istället. Det är kul att ta emot lärarstudenter och visa dem att det finns alternativ. Även om jag har en väldigt seriös inställning till läraryrket och de mål vi ska uppnå, så är det oerhört viktigt att det är roligt på vägen dit, säger Rickard Kjellgren.

I motiveringen står det att Rickard Kjellgren med ett brinnande engagemang inspirerar, inte bara till lärande utan att han skapar en vilja till hårt arbete från elevernas sida. Hans pedagogik som alltid innehåller exempel och annorlunda inslag levandegör ämnena för eleverna och dessutom kryddas lektionerna med mycket humor och stor energi.

– Jag gör ingen skillnad på hur jag är privat och hur jag är på jobbet och det minskar också avståndet mellan mig och eleverna. De får respekt för mig eftersom jag både har respekt för dem och är väldigt intresserad av dem. Inte bara i klassrummet. Undervisningsexemplen kommer från mitt eget liv och lektionerna innehåller bland annat sång, teater och så går vi emellanåt ner på stan så jag kan visa vad jag menar. Eleverna märker knappt att de lär sig, men det syns när vi har examinationer, säger Rickard Kjellgren och skrattar.

Hjärtat utanpå kroppen

Efter utmärkelsen till Sveriges bästa lärare har erbjudanden om anställningar i södra Sverige ramlat in men Rickard trivs i Luleå, där hans stora hjärta även bultar för Luleå hockey.

– Hockeyn är ett stort intresse, men det är familjen som är absolut viktigast och anledningen till att jag vill stanna kvar i Luleå. Sen trivs jag väldigt bra här på NTI gymnasiet med mina elever. Jag bryr mig om dem på riktigt och engagerar mig på riktigt. Det går inte att fejka engagemang och mitt hjärta, det sitter utanpå kroppen, säger Rickard Kjellgren.