Theres Brännmark
Theres Brännmark, LTU-alumn och mottagare av Svenska akademins svensklärarpris 2013.

LTU-alumn prisad av Svenska akademin

Publicerad: 17 juni 2013

Svenska Akademien har utsett Theres Brännmark LTU-alumn och svensklärare vid vuxenutbildningen i Kalix, till mottagare av Svenska Akademiens svensklärarpris 2013. Theres Brännmark undervisar i svenska som andraspråk och har hela världen i sitt klassrum.

Priset, som instiftades 1987, tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen. Theres Brännmark undervisar i svenska som andraspråk på grundläggande och gymnasienivå på Komvux i Kalix samt ansvarar för ett projekt för att utveckla nätbaserad SFI i östra Norrbotten. Utmärkelsen från Svenska akademin damp bokstavligen ner som ett brev med posten.

– Jag fick ett mms från min man som hade hämtat in ett oerhört vackert kuvert ur postlådan. När jag såg Svenska akademins sigill blev jag oerhört nyfiken men jag fick ge mig till tåls tills jag kom hem. När jag öppnade det blev jag chockad. Men naturligtvis väldigt glad, jag hade ingen aning om att jag var nominerad och så vann jag. Det är otroligt roligt, säger Theres Brännmark.

Vägen till läraryrket började med att Theres Brännmark läste in gymnasiet som vuxen och märkte att hon trivdes väldigt bra i skolmiljön. Intresset för språk och litteratur bär hon med sig sedan barnsben. Det är nu sex år sedan Therese tog sin lärarexamen vid LTU och utbildningen till lärare, speciellt svenskundervisningen, minns hon med glädje.

– Det var den roligaste tiden i mitt liv. Vi var ett sammansvetsat gäng som lärde oss mycket av varandra. Sen var lärarna både kunniga och förebilder för oss som blivande lärare. De sa inte bara hur det ska vara, det sa realiserade de också i sin undervisning. Jag tänker ofta tillbaka på min studietid och försöker komma tillbaka till saker som vi lärde oss, saker vi gjorde och diskuterade, säger Theres Brännmark.

Efter examen undervisade Theres först vid vuxenutbildningen i Övertorneå innan hon kom till sin nuvarande arbetsplats i Kalix och de elever hon nu utvecklas tillsammans med. För Theres ser lärandet som en ömsesidig utveckling, hon lär sig när hon lär ut.

– Jag känner mig inte färdig med mitt eget lärande. Inom mitt ämne, svenska, finns det ständigt mer att upptäcka och det gör jag tillsammans med mina elever. Det är väldigt inspirerande att möta dessa människor som kommer från hela världen med olika bakgrunder och utgångspunkter. Undervisningen är, och måste vara, anpassad till individen. Det kräver att jag ständigt utvecklas som lärare, säger Theres Brännmark.