Nyssim Lefford
Nyssim Lefford. Årets lärare 2017. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Årets lärare drivs av äventyrslustan

Publicerad: 13 juni 2017

Nyssim Lefford, lärare i ljudteknik på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet har tilldelats utmärkelsen årets lärare av Luleå studentkår.

– Jag känner mig djupt hedrad. När eleverna nominerar dig och känner sig motiverade nog att ta initiativ för att få något sådant här att hända...wow. Jag är fortfarande förvånad över att det här kunde ske, säger den glade pristagaren.

Tackar sina tidigare mentorer

Nyssim Lefford är en framstående forskare inom forskningsfältet ljudteknik men också en av flera duktiga lärare vid utbildningen i Piteå. Något som hon nu fått kvitto på efter att hennes studenter nominerat henne till det kanske finaste priset en lärare på universitet kan få.

– Det är naturligtvis en bekräftelse. Vi behöver alla indikatorer på att vi gör ett bra jobb, att våra undervisningstekniker är effektiva och att våra insatser uppskattas, säger Nyssim Lefford och framhåller vikten av engagerade lärare.

– Jag har också studerat under några riktigt exceptionella lärare i mitt liv. Var och en var lysande och förvånansvärt generös med sin kunskap, talang och uppmuntran. Var och en av dem formade mig djupt, hur jag tänker, hur jag är. Inte en dag går när jag inte tänker på minst en av dem. Och de har varit fantastiska förebilder för undervisning. För mig är denna utmärkelse ett sätt att hedra dem. Det säger att jag har gett till andra på samma sätt de gav mig. Finns det ett bättre sätt att tacka än att dela med sig av gåvorna?

Hur jobbar du för att bli en så bra lärare som möjligt?

– Det kan egentligen inte besvaras på ett tillfredsställande sätt. Det måste börja med en passionerad kärlek till kunskap och djupt engagemang för att dela det med sina studenter genom en process som har integritet. Men jag tror att vägen till att utveckla skicklighet är annorlunda för varje lärare. Stigen, oavsett vad den är, måste leda till äkthet och tillförlitlighet. Eleverna måste kunna lita på lärarens intentioner, lita på relationen och lita på vad läraren kommunicerar eftersom lärande är en utmanande och potentiellt skrämmande strävan. Och det är också undervisning. Det finns faror och sårbarheter på alla sidor. Lärare och studenter dyker in i det okända tillsammans, hur vi kan förstå och vad mer kan vi förstå. Om vi ​​inte kan lita på varandra, om vi inte kan lita på att det är helt okej att inte veta och att göra misstag på vägen till att veta, kommer vi inte att ta oss väldigt långt. Både lärare och studenter kan misslyckas från tid till tid på denna resa, och tillsammans kan den processen få fantastiska saker att hända.

Vad är det roligaste med läraryrket?

– Utmaningen, det okända och faran. Hela äventyret, att upptäcka något nytt. Det är inte alltid nytt för mig, men det är nytt för dem, och det låter mig uppleva det bekanta på nya sätt. Det är spännande. Det fördjupar min förståelse och ofta lär jag mig också något nytt. Lika spännande är att skapa tillsammans. När eleverna är villiga att dela sin kreativitet. Det är ett val att dela idéer och kunskaper med våra medmänniskor och världen är en fantastisk plats när vi väljer att göra det, när vi tillsammans skapar ett säkert utrymme som gör det möjligt. Jag tycker också om när eleverna driver mig till att tänka djupare, förklara bättre och hitta nya sätt att arbeta och kommunicera.

Vad hoppas du att studenterna ska ta med sig från dina kurser?
– Jag hoppas att de kommer att göra kunskapen till sin egen; att när de går framåt så kommer de att hitta sätt att tillämpa de begrepp som de har lärt sig och vidareutveckla dem. Mest av allt hoppas jag att de kommer att inspireras till att reflektera kring allt som de gör och stöter på, och har förtroende för sina egna förmågor att förklara, lösa problem och skapa, för att på så sätt bidra till samhället på ett meningsfullt sätt.

Lefford, Nyssim - Universitetslektor

Organisation: Ljudteknik, Medier ljudteknik och upplevelseproduktion och teater, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: G157 - Piteå»