Macchiarinidokumentär prisades

Publicerad: 6 februari 2017

Eric Forsgrens dokumentärfilmspris gick i år till journalisten Bosse Lindquist för sin triologi Experimenten som handlar om kirurgen Paolo Macchiarini, då verksam vid Karolinska Institutet i Stockholm.

– Det känns både hedersamt och oväntat. Inte minst på grund att det var väldigt bra filmer som var nominerade i år. Det kunde lika gärna varit de som fick priset så det känns väldigt kul, säger Bosse Lindquist vid prisutdelningen på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

Mörkades av Karolinska Institutet

Dokumentärserien om Macchiarinis ökända forskning kring transplantationer av konstgjorda luftstupar har rönt stor uppmärksamhet i både svensk och internationell press. Allt började med ett tips från inifrån Karolinska Institutet.

– Jag fick ett tips från en pensionerad professor att något var allvarligt fel och att fyra kirurger förgäves hade försökt varna sin sjukhusledning och Karolinska Institutet för att en kollega experimenterade på patienter med dödlig utgång och att man delvis ljög om resultaten i vetenskapliga publikationer. Dessutom mörkades allt detta inifrån av både institutet och sjukhuset. Så det kändes helst nödvändigt att försöka ta reda på vem som hade rätt i frågan, säger Bosse Lindquist och fortsätter.

– Det var otroligt spännande att jobba med detta men vi hade ganska mycket tur också, inte minst tack vare att det fanns väldigt mycket material att gräva i. Det finns exempelvis filmade operationer där man faktiskt kan se vad som gick fel.

Viktigt att forskningen korrigeras

I efterdyningarna av dokumentären har ett flertal berörda tvingats avgå från sina poster och Paolo Macchiarini är under brottsutredning i både Sverige och Italien. Bosse Lindquist hoppas dock att det inte slutar där.

– Dels hoppas jag att dokumentären och det vi avslöjade ska leda till en fortsatt rensning inom Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset och att det också blir en rensning av de vetenskapliga artiklarna. Det är fortfarande så att vissa av de vetenskapliga publikationerna i exempelvis The Lancet och Nature står kvar och inte har dragits tillbaka. Det är extremt viktigt att vetenskapen korrigeras.

Eric Forsgrens dokumentärfilmspris delas ut för nionde året i rad och prissumman på 100 000 kronor är det största inom dokumentärfilm i Sverige. Bosse Lindquist berättar att han inte vet vad han ska göra med pengarna men att det är välkommet tillskott.

– Som dokumentärfilmare har du alltid en massa hål att fylla.

Eric Forsgren är en Sveriges främsta dokumentärfilmspionjärer och var den första från Sveriges Radio som fick i uppdrag att spegla Norrland i slutet av 1950-talet. År 2008 beslutade han sig för att avsätta en miljon kronor till priset som ska delas ut varje år i tio års följd.
Dokumentärfilmsdagen är en del av Norrbotten Media Week och arrangeras i sammarbete med Luleå tekniska universitet, Sparbanken Nord, Piteå Kommun och Fimpool Nord.

Övriga nominerade var: Martha och Niki av Tora Mkandawire Mårtens och Eugen – den röde prinsen och Karl Gerhard – revykungen av Astrid Ohlsén.