Donald Knuth
Professor Donald Knuth besökte Luleå tekniska universitet. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Legend i datavetenskap besökte universitetet

Publicerad: 16 januari 2018

Donald Knuth, världsberömd forskare i datavetenskap, har gästat Luleå tekniska universitet. En välbesökt session med Questions and Answers med professorn väckte såväl klokskaper som skratt.

Hur ser en riktigt bra t-shirt ut? Kan du kasta ljus över den nuvarande situationen med P är lika med NP-frågan? Är det möjligt att förklara relativitetsteorin för en lekman? När publiken ställde frågor till Donald Knuth var det vitt skilda ämnen som gällde.

Donald Knuth är professor emeritus vid Stanford University, matematiker och forskare i datavetenskap. Han har kallats "algoritmanalysens fader" och är författare till en mängd böcker, inkluderat serien The Art of Computer Programming. Han har också fått flera utmärkelser, till exempel ACM Turing award, National Medal of Science och Kyoto Prize.

Inga favoritskapelser

I fredags hade studenter och anställda möjlighet att delta i en av professor Knuths välkända Frågor och svar-sessioner. Upplägget? Fråga vad du vill – ett förfarande som Donald Knuth började med när han arbetade som lärare. I slutet av föreläsningarna lät han alltid studenterna ställa frågor till honom.

– De fick ställa precis vilka frågor de ville, förutom frågor om religion, politik och sluttentor, säger Donald Knuth.

En fråga som publiken i Luleå ville ha svar på var vilket av de verktyg han skapat, som han är mest stolt över.

– Det är som att fråga en mor om vilket av sina barn hon älskar mest! Jag kan inte riktigt rangordna dem. När jag tittar tillbaka på saker som jag skrev för 30–40 år sedan tänker jag: "jag är glad att jag skrev det" eller "varför var jag så dum?".

Hur ska en bra lärare i datavetenskap vara?

– Vad särskiljer programmering från andra saker här i världen? Jag tror att det är förmågan att förstå olika nivåer av abstraktion. Om du är en bra lärare är det just dessa färdigheter som du kan förbättra hos studenterna.

Om du är datastudent, finns det något du borde plugga som inte är direkt kopplat till utbildningplanen i datateknik?

– Allt du själv försöker lära dig – försök ta reda på hur det skulle vara att lära en dator samma sak. Fråga dig själv hur det programmet skulle se ut. Jag använder datorer och programmering hela tiden för olika saker, inte minst när jag komponerar och framför musik.

Bedräglig valuta

Professor Knuth fick mest jubel och applåder när han svarade på frågan om han kunde förklara vad en kryptovaluta är.

– Kryptovaluta är det senaste Ponzibedrägeriet! De första investerarna är framgångsrika eftersom de får andra att investera, men så småningom inser alla att alla i världen inte kan vinna hela tiden.

Slutligen: vill du veta svaren på frågorna om t-shirt, P lika med NP och relativitetsteorin? Och kanske dessutom lyssna på när Knuth förklarar kryptovaluta? Alla svar hittar du i videon nedan.

Professor Donald Knuth var också i Norrbotten för att fira sin 80:e födelsedag. Han anordnade först en tre dagar lång konferens vid Luleå tekniska universitet i Piteå, följt av en konsert under vilken verket Fantasia Apocalyptica – som Knuth själv komponerat – framfördes på den berömda orgel acusticum.