Premiär för manskören Arctic Male Voices

Publicerad: 6 november 2018

Under ledning av professor Erik Westberg ger den nybildade manskören Arctic Male Voices sin premiärkonsert i Umeå stads kyrka, söndag 18 nov kl 15.00.

Ensemblen består av 16 sångare från de norra delarna av Sverige och Finland och visionen är att etablera sig som en manskör av absolut högsta kvalitet såväl nationellt som internationellt.  Kören bildades på initiativ av Erik Westberg, professor vid Luleå tekniska universitet, efter att man fick möjlighet att arbeta i workshops med den världsberömda ensemblen The King Singers.

Unikt tillfälle

– När jag såg att the King Singers skulle komma till Skellefteå och hålla workshops tänkte jag att nu finns ett tillfälle att möta denna ensemble av världsklass som inte återkommer – låt oss bilda en manskör! berättar Erik Westberg som ser fram emot premiärkonserterna med den nybildade manskören.

– Jag känner stor lust och nyfikenhet! Det är bra ”bitar” och ensemblen har superbra sångare. Jag hoppas på musikalisk magi! Vi börjar lite försiktigt i Piteå med en mindre konsert men i Umeå veckan senare är det på riktigt med inspelning och offentlig konsert.

Uruppför två beställningsverk

På programmet finns bland annat de färgstarka och uttrycksfulla verken The Ballad of Little Musgrave and Lady Barnard (Benjamin Britten), Vuojnha Biegga (Jan Sandström) och Helletused (Veljo Tormis). Ensemblen uruppför två beställningsverk: Hope is the Thing with Feathers av Kristin Boussard som studerat komposition vid Luleå tekniska universitet och Life av Sven-David Sandström. Sopransolist är Linnea Pettersson som tidigare studerat på masterprogrammet i musik på universitetet. Som pianist medverkar David Ericsson som nu studerar kandidatprogrammet.

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E105 - Piteå»