Legendarisk SMASK-vinnare

Publicerad: 13 mars 2017

Efter en rafflande omröstning och en kväll fylld av tonartshöjningar och humoristiska schlagerhyllningar stod bidraget Legenden om Skoter-Bängt som vinnare av 2017 års deltävling av SMASK i Piteå.

– Det känns oerhört bra! Det är jag tillsammans med Bo Selinder som spånade fram idén om en norrländsk superhjälte som skulle krossa allting i sin väg, han skulle vara hälften man hälften skoter, kunna stå upp mot LKAB och slåss mot Vattenfall, säger den lycklige vinnaren Daniel Åberg som både framförde och skrev text och musik till bidraget.

Årets riks-SMASK i Arvika

SMASK är en årligt återkommande musiktävling i schlageranda som anordnas av sveriges sex Musikhögskolor. Varje lärosäte anordnar sin deltävling där två bidrag röstas vidare till den stora Riks-SMASK som i år hålls i Arvika.
Deltävlingen på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet hade i år temat Smaskografi – en glittrig musikhistoria. Publiken i den fullsatta Studio Acusticum togs med på en tidsresa med start år 1900 fram till i dag. Bland annat fick åhöraren veta att SMASK spelade en avgörande roll för införandet av demokrati i Sverige och att 1970-talets SMASK-bidrag diskades på grund av ett för omfattande återvändande av gamla bidrag.

Fjärde SMASK-segern

Efter publikrösterna där fem av tävlingens tio bidrag gick vidare till juryröstning stod det tidigt klart att bidraget Legenden om Skoter-Bängt med artisterna The Bängt Believers hade gått hem både bland lekmän och SMASK-proffs. Bidraget kammade hem 12 poäng av alla utom en jurygrupp. För Daniel Åberg är det inte en ny upplevelse att stå högst upp på prispallen.

– Det här blir min fjärde SMASK-seger men jag har aldrig lyckats vinna den stora finalen på riks-SMASK, berättar upphovsmannen som dock har förhoppningar denna gång.

– Jag tror att den här låten kan flyga så att säga.

Trodde på låten

På scenen tillsammans med Daniel Åberg finns även den, tillsynes, stumme Bengt eller Joel Jerner som är hans riktiga namn och Kristoffer Töyrä som berättar att det fanns en viss hype kring låten redan innan tävlingen.

– Folk som hade hört låten sa att ”Oj, jag tror på er låt” men det slog mig inte riktigt innan vi fick vår första tolva att vi faktiskt hade chansen att vinna.

SMASK engagerar stora delar av studenterna på Musikhögskolan som lägger ner hundratals timmar på arrangemanget vid sidan av sina studier. Väl använd tid enligt vinnargruppen.

– Allt är kul med SMASK. Det är glamour, ös och de här speciella reglerna med tonartshöjning som gör hela upplevelsen extra spexig, säger Kristoffer Töyrä som får medhåll av Daniel Åberg.

– Sen är det även roligt att man får tävla med så knasiga grejer. Ingen annanstans kan man tävla med en sådan här låt. Det är oseriösa låtar men likafullt är det oerhört seriöst och professionellt på samma gång.

Alla deltagare på och runt scenen är studenter vid universitetet. Joel Jerner läser ljudteknik, Kristoffer Töyrä studerar musik, konstnärlig kandidat och Daniel Åberg är blivande musiklärare.
Tvåa i tävlingen blev bidraget Manspreading med artisten Zära Lagom (Siri Wallentén) som även hon får åka på riksfinalen i Arvika.

Se deltävlingen här

I media