SMASK bjuder på tidsresa

Publicerad: 3 mars 2017

Årets upplaga av mellospexet SMASK går av stapeln om en dryg vecka. Reglerna är enkla, bevara genrens klichéer och glöm för allt i världen inte tonartshöjningen. Temat för årets show är Smaskografi – en glittrig musikhistoria.

– Publiken kan förvänta sig en tidsresa på ett speciellt sätt, säger Clara Carlsson, journaliststudent och SMASK-general 2017.

Kärleksfull parodi

Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, förkortat SMASK, är en musiktävling som arrangeras av Sveriges sex musikhögskolor sedan 1991. Tävlingen startade som en reaktion på att studenternas bidrag till Melodifestivalen sällan togs med i tävlingen. Så med devisen ” Om melodin inte får komma till festivalen, får festivalen komma till melodin” föddes den humoristiska och kärleksfulla parodin på Melodifestivalen. Till skillnad från originalet har SMASK dock kvar sin liveorkester.

Nu på söndag startar produktionsveckan på Musikhögskolan för att nå sin kulm fredag den 10 mars då deltävlingen i Piteå arrangeras. Clara Carlsson känner sig lugn i att processen är på rätt spår.

– Det går bra! Såklart mycket att stå i nu inför produktionsveckan men annars skulle jag säga att vi är i fas och att förberedelserna går som de ska.

Engagerar hundratals studenter

SMASK engagerar hela Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Närmare 200 studenter från alla program deltar i allt från ljud och ljus till tv-produktion och självklart framträdanden på scenen. Allt arbete görs dessutom på ideell basis.  Något som inte avskräcker Clara och de övriga i arrangörsstaben.

– Det här är så fantastiskt roligt! SMASK betyder mycket för mig personligen, då det har varit något jag arbetat med under tre år här på universitetet. Det är en sådan glädje och gemenskap över hela produktionen som jag verkligen älskar.

Hur märks det stora engagemanget på universitet?

– Alla pratar om SMASK! Det går inte en dag utan att man hör studenter eller att man själv pratar om det med andra. Och givetvis är studenterna väldigt peppade, så hypen är enorm!