Hoppa till innehållet

Lysande vinnare av SMASK

Publicerad: 19 mars 2018

Mellospexet SMASK gick av stapeln i Piteå på fredagskvällen. Den magiska showen bjöd på obligatoriska tonartshöjningar, glitter och schlagerklichéer så att det stod härliga till. När publik och jurygrupper sagt sitt stod bidraget Reflektera med duon Västlife som vinnare.

– Det här känns fantastiskt kul. Omtumlande till och med. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga adrenalinet bara pumpar, säger Kristoffer Töyrä, en av artisterna i duon Västlife.

Årets SMASK hade temat Ett magiskt mysterium, något som inramade hela showen då en självupptagen operadiva stulit alla SMASK-bidrag. Till hjälp kom då Trollkarlen och Tingepling som efter stor möda lyckades hitta alla de stulna bidragen.

Fullsatt Studio Acusticum

Ett fullsatt Studio Acusticum var med på noterna från första ton och efter publikens röster gick fem av tio bidrag vidare till jurygrupperna.  När sex av de sju jurygrupperna lagt sina röster stod det mellan Västlife och Hjördis & Görel med bidraget Klimaxteriet. Riksjuryn fick äran att lägga den avgörande rösten och då stod det klart att Västlife tagit hem SMASK 2018.

­– Vi förstod faktiskt inte att vi vunnit innan vårt namn ropades ut. Det var lite kaosartat men känslan var såklart oerhört härlig, berättar Kristoffer Töyrå som skrev och framförde låten tillsammans med Oskar Lidström.

– Det hela började med att Kristoffer sa att han hade en idé om en SMASK-låt. Vi ska hylla reflexvästar. Jag var lite tveksam men sakta växte det fram hur mycket man kan göra på scen med konceptet runt reflexvästar, säger Oskar Lidström.

Efter deltävlingen skickas nu vinnarna samt den andraplacerade låten Klimaxteriet till riksfinalen i Örebro senare i vår. Vinnarduon spår ett tufft motstånd.

– Jag har sett några av bidragen och det är jättebra stabila bidrag så man får se hur det går, säger Kristoffer Töyrä.

– Jag hoppas att det blir samma utveckling där som här i delfinalen, att publik och jury tycker vi är näst bäst och plockar poäng på det sättet, skojar Oskar Lidström.

Enormt engagemang

Närmare 200 studenter på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet deltar i produktionen av SMASK. Allt jobb sker utanför skoltid och involverar studenter från alla utbildningar i Piteå.

– Det är en enorm produktion där 200 personer jobbar för att få ihop den här showen, och det är så fantastiskt att alla gör detta på fritiden och lägger ner massor av timmar på att ro det i hamn, säger Kristoffer Töyrä.

– Det är enormt mycket kärlek och engagemang som läggs ner i SMASK och trots att det är en tävling så är det väldigt familjär stämning. Det är verkligen jätteroligt, säger Oskar Lidström.

Kristoffer Töyrä och Oskar Lidström studerar på kandidatprogrammet i Musik och för den förstnämnda så var detta den andra SMASK-segern i rad.

– Det råkade bli så. Jag älskar produktionen och jag älskar SMASK så jag kommer vilja vara med igen. Det är bara så fantastiskt roligt.

Se hela showen här

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Taggar