SMASK siktar mot stjärnorna

Publicerad: 13 mars 2019

På fredag är det dags för årets deltävling av SMASK i Piteå. Mello-spexet som involverar alla Sveriges musikhögskolor är en kärleksfull hyllning till schlager och tonartshöjningar.

– Publiken kan förvänta sig en fantastisk show! Det blir en helkväll med schlager, komedi, fantastisk musik och roliga texter!, säger Patrik Andersson, student på ljudteknikprogrammet och årets SMASK-general.

Temat för årets deltävling i Piteå är rymden. Ett ämne som, likt universum, rymmer oändliga möjligheter.

– Rymden är ett väldigt brett ämne som man kan fånga på så många olika sätt. Det finns också mycket visuellt att jobba med när det är rymdtema, berättar Patrik Andersson.

Har kvar liveorkestern

Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, förkortat SMASK, är en musiktävling som arrangeras av Sveriges sex musikhögskolor sedan 1991. Tävlingen startade som en reaktion på att studenternas bidrag till Melodifestivalen sällan togs med i tävlingen. Så med devisen ” Om melodin inte får komma till festivalen, får festivalen komma till melodin” föddes den humoristiska och kärleksfulla parodin på Melodifestivalen. Till skillnad från originalet har SMASK dock kvar sin liveorkester. Med några dagar kvar till showen pågår förberedelserna för fullt.

– Det är full rulle! Just nu håller vi på att rigga scen, ljud och ljus för att kunna börja repa inför showen! Kameror är på plats, Green Room är färdigt och Tv-teamet är redo att sätta igång med sina repetitioner, säger Patrik Andersson.

Engagerar hundratals studenter

Under produktionen av SMASK deltar över 150 studenter på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Allt sker vid sidan av studierna men Patrik Andersson slår fast att det är värt allt hårt arbete när ridån faller på fredag kväll.
– Det är ett väldigt roligt, utmanande och lärorikt arbete. För mig har det inneburit att testa och utmana mig själv för att se vad jag klarar av, berättar Patrik Anderson som njuter av att hela Musikhögskolan sjuder av aktivitet under produktionsveckan.

– Alla utbildningar är involverade och det märks definitivt att proddveckan är igång! Danssalarna används för fullt, alla tekniker springer runt kors och tvärs. Det enda som saknas är att folk nynnar på låtarna, men det är bara för att de inte fått höra någon av dem ännu!

Deltävlingen i Piteå går av stapeln fredag den 15 mars i Studio Acusticum. Senare under våren kommer vinnaren samt det andraplacerade bidraget representera Musikhögskolan i Piteå vid RIKS-SMASK på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.