SMASK står på (o)tur

Publicerad: 10 mars 2020

Nu på fredag är det dags för årets deltävling av mello-spexet SMASK i Piteå. En kväll fylld av tonartshöjningar, schlagerglädje och högoktanig show. Årets arrangemang har dock ett olycksbådande tema.

− När det stod klart att årets deltävling skulle hållas fredag den trettonde var det helt självklart för oss att temat skulle vara otur. Det är ju oturens otursdag, säger Jesper Söderlund, student på studiomusikerinriktningen och årets SMASK-general.

Kärleksfull parodi

Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, förkortat SMASK, är en musiktävling som arrangeras av Sveriges sex musikhögskolor sedan 1991. Tävlingen startade som en reaktion på att studenternas bidrag till Melodifestivalen sällan togs med i tävlingen. Så med devisen ” Om melodin inte får komma till festivalen, får festivalen komma till melodin” föddes den humoristiska och kärleksfulla parodin på Melodifestivalen. Till skillnad från originalet har SMASK dock kvar sin liveorkester. Med några dagar kvar till showen pågår förberedelserna för fullt.

− Det känns bra, självklart är det är en massa småfix kvar för egen del men det känns ändå som att alla i kommittén har koll, vilket känns betryggande, säger Jesper Söderlund.

Under produktionen av SMASK deltar över 120 studenter på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Allt sker vid sidan av studierna på studenternas fritid men det är inget som avskräcker Jesper och övriga involverade.

Stor gemenskap

− Det är ett fantastiskt projekt och man får verkligen känna en härlig gemenskap. Slutprodukten är  också något man verkligen ser fram emot. Den personliga utvecklingen är ju också något som ger arbetet ett större värde, säger Jesper Söderlund och berättar att det stora engagemanget är synligt på Musikhögskolan i Piteå dagarna innan den stora showen.

− Man märker hur många som engagerar sig i SMASK när man nästan enbart ser andra i produktionen i korridorerna. Det är jättekul och nästan belöning nog för allt hårt arbete.

Deltävlingen i Piteå går av stapeln fredag den 13 mars i Studio Acusticum. Senare under våren kommer vinnaren samt det andraplacerade bidraget representera Musikhögskolan i Piteå vid RIKS-SMASK som även det arrangeras på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.