Hoppa till innehållet
Foto: Studenternas egna fotografier
Skolmatsalen som upplevelse Foto: Studenternas egna fotografier

Skolmaten kan vara en upplevelse

Publicerad: 4 juni 2012

Målet var att förbättra måltidsupplevelsen för elever och lärare på Klubbgärdsskolan och studenter från Upplevelseproduktionsprogrammet antog utmaningen.

Det handlar om kursen Sensorik och gastronomi där en uppgift var att förbättra måltidsupplevelsen för en riktig kund. I detta fallet var kunden Piteå kommuns måltidsservice och dess gäster; elever och lärare på Klubbgärdsskolan i Piteå.

– Vi var på studiebesök i matsalen för att få uppdraget presenterat för oss och se rummet vi skulle arbeta med. Sedan fick vi även åka dit igen i våra mindre arbetsgrupper för att äta lunch, observera och se vad som var det riktiga problemet, säger studenten Josefin Enström

Problem, lösningar och respons

Efter att ha hittat problemområden såsom buller, stress och brist på lugn och ro jobbade studenterna i grupper för att få fram lösningar. Koncepten presenterades sen för lärarna Björn Ylipää, Krister Efverström, Lisa Hellmér samt nio kommunanställda, bland annat Piteås kostchef Maria Stoltz, teknik- och servicenämndens ordförande Christer Lindström, Ingela Wiklund som är arbetsledare vid Piteå kommuns måltidsverksamhet och rektorn på skolan Bo Åström.

– Vi fick otroligt bra respons från uppdragsgivarna och de hoppas på ett fortsatt samarbete så vi får se om nästa års upplevelseproducenter även får jobba med dem som kund. Årets uppdrag blev ett pilotprojekt på kort tid. Maria Stoltz sa att de fokuserar mycket på maten men glömmer ofta den totala måltidsupplevelsen så de vill gärna jobba mer med detta, säger Josefin stolt