Jonas vinnare av årets SMASK

Publicerad: 7 mars 2016

Årets deltävling av SMASK i Piteå bjöd som sig bör på tonarthöjningar, spektakulära klädbyten och en äkta liveorkester. Vinnare blev gruppen J.O.N.A.S med sitt bidrag Jonaslåten.

– Just nu är det ren eufori. Det känns lite overkligt faktiskt, säger Jonas Marklund som tillsammans med Jonas Christensen, Jonas Holmström och Jonas Nordqvist skrev och framförde vinnarbidraget som nu får tävla i riksfinalen i Göteborg.

Kunde inte undgå Jonas

Temat för låten går självklart inte att missa. Sången är en hyllning till namnet Jonas ­– en självklarhet enligt upphovsmännen.

– Vi bestämde oss tidigt för att skriva en låt tillsammans och vi kunde inte undgå det faktum att alla heter Jonas. Så vi skrev helt enkelt en låt om att alla borde heta Jonas, berättar Jonas Holmström som var delaktig även i förra årets vinnarlåt Hockeyproffs.

– SMASK är så fantastiskt roligt. Studenter från alla utbildningar i Piteå är delaktiga och det engagerar hela Musikhögskolan, säger Jonas Holmström.

Rysaromröstning

Efter publikens röster tog sig fem av tio bidrag vidare till jurygruppernas omröstning och väl där blev det hela en jämn historia.

– Det var riktigt nervöst men efter att vi fick vår andra tolvpoängare från jurygrupperna så började jag hoppas. Men alla årets bidrag var riktigt bra så det var en rysare genom hela omröstningen, säger Jonas Christensen.  Nu ser gruppen fram emot den stora riksfinalen.

– Det känns oerhört kul och spännande, säger Jonas Nordqvist.

Tvåa och även de kvalificerade till SMASK riksfinal i Göteborg blev gruppen The Kalenderz med låten Jag kollar min kalender. Text och musik av Simon Lundmark.

Ungefär 170 studenter från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet deltar i arbetet med SMASK. Arrangemanget är årligen återkommande och sker helt ideellt och ingår inte i någon kurs.

Foto: Nicole Gartz

Se hela showen här