Rebecka Larsson
Rebecka Larsson, SMASK-general och student vid Luleå tekniska universitet. Foto: Andreas Gärdnert Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

SMASK-show till helgen

Publicerad: 1 mars 2016

På fredag kväll är det återigen dags för Mello-spexet SMASK i Piteå. Över 170 studenter från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet är inblandade i den kärleksfulla schlagerhyllningen.

– Just nu är det full fart med att bygga scen, rigga all teknik och förvandla Studio Acusticum så att det passar vårt arrangemang för showen den 4 mars, säger Rebecka Larsson, SMASK-general och sistaårsstudent vid utbildningen Upplevelseproduktion.

Humoristisk parodi

SMASK står för Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest och kan beskrivas som en humoristisk parodi på Melodifestivalen. Till årets deltävling i Piteå har studenterna valt temat superhjältar.

– Förra året valde vi att ta ett tema som inte nödvändigtvis är det första man tänker på till en musiktävling. Största fokuset i SMASK ligger ju på musiken men för oss i Piteå är det viktigt att ha en helhetsshow för att använda oss av alla utbildningar och kompetenser. Därför har vi under de senaste åren valt teman som är något annorlunda för att skapa kontraster och en spännande helhetsupplevelse, säger Rebecka Larsson som gör sitt andra år som general för SMASK.

– Det är väldigt roligt. Jag är inne på mitt tredje år i SMASK och man hamnar i en slags SMASK-bubbla som är svår att kliva ur. SMASK ligger utanför utbildningen men det är helt klart värt allt hårt jobb och just för mig som studerar Upplevelseproduktion med inriktning projektledning, är det ett perfekt tillfälle att omvandla teori till praktik.

Vill trumfa förra årets succé

Stora delar av universitetets studenter i Piteå är involverade i arbetet med SMASK. Ett faktum som verkligen märks av - inte minst under produktionsveckan.

– Det är många som brinner för SMASK, det pratas om det på fester och man kan inte gå genom korridoren på skolan utan att man blir stoppad av någon med en fråga om SMASK, berättar Rebecka Larsson och lovar publiken en oförglömlig upplevelse på fredag kväll.

– Kort och gott kommer det bli en hejdundrande show med extra allt. En härlig mix av låtar och artister, olika tempon, roliga sketcher och fantastisk musik. Vi hoppas kunna göra det ännu bättre än förra årets succé.

De här kriterierna ska låtarna uppfylla

Bidragen skrivs av studenterna och kriterierna är gemensamma för alla deltävlingar runt om i landet.

• Schlagergenrens bevarande
  • Utnyttjande av genrens klichéer i text, musik och arrangemang
  • Utnyttjande av orkesterns möjligheter
  • Scenshowens underhållningsvärde