Stort intresse för Öppet hus

Publicerad: 17 november 2017

Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet öppnade upp sina dörrar för allmänheten och inbjudna gäster under torsdagen. Flera hundra nyfikna fick ta del av allt från rockmusik till dans och radioworkshop.

– Vi vill skapa trygghet hos de presumtiva studenterna så att de redan nu får insyn i vad utbildningen innehåller, var de kommer att vistas och vilka lärare de kommer att ha, säger Jeanett Enstedt, studentrekryteringsambassadör vid Luleå tekniska universitet.

Hoppas besökarna återkommer som studenter

Öppet hus anordnas årligen och riktar sig särskilt till inbjudna gymnasie- och folkhögskoleelever från Västerbotten och Norrbotten. I år kom över 250 besökare för att ta del av Musikhögskolans digra utbud. De kunde till exempel delta i öppna orgellektioner, skapa en egenproducerad radiosändning och vara med i en workshop om improvisationsdans.
Jeanett Enstedt önskar att så många som möjligt av besökarna återvänder, men då som studenter.

– Jag hoppas att besökarna blir inspirerade att fortsätta utveckla sin talang genom högre studier på universitetsnivå. Öppet hus är ett sätt för oss att visa vilken hög kvalitet universitetets utbildningar håller och att de får en stabil plattform att stå på inför den framtida yrkeskarriären. Här får studenterna både kunskapshöjd samt erfarenheter i sin utbildning vilket gör att de blir attraktiva på arbetsmarknaden.

Foto: Lars Andersson

Billy Keinström, Lärkans gymnasieskola, 18 år, Luleå

– Ända sedan jag var yngre har jag vetat att Musikhögskolan är ett väldigt bra ställe för mina möjligheter att utvecklas som musiker. En dag som denna gör att det blir ännu tydligare att det jag eftersträvar och vill vidareutveckla finns här. Jag vill bli en bra musiker och kunna förstå konsten mer ingående. Planen är att läsa här efter gymnasiet men jag har inte bestämt mig för vilket program ännu, det är det jag hoppas komma underfund med i dag.

Foto: Lars Andersson

Moa Jonsson Höök, Dalkarlså folkhögskola, 19 år, Piteå

– Jag är här för att vi fick chansen att komma hit med skolan och då tog jag den. Det känns kul att få se vad de har att erbjuda. Jag har inte hunnit se allt ännnu men vi var inne i Black Box och kollade och det var fränt. Jag tror det är musik jag vill syssla med i framtiden och då är Musikhögskolan ett alternativ. Till exempel låter den nya utbildningen gehörsbaserat musikskapande kul.

Enstedt, Jeanett - Studentrekryteringsadministratör

Organisation: Musik och dans, Institutionen för konst, kommunikation och lärande