Teodor Gardelli Caroline Strömberg Ylva Backman Viktor Gardelli
Teodor Gardelli, Caroline Strömberg, Ylva Backman och Viktor Gardelli. Foto: Emma Bergström Wuolo

Svenska Hjältar gör lärare modigare

Publicerad: 17 december 2013

Snart sänds tv-galan Svenska Hjältar. Samtidigt jobbar skolor i hela landet med ett skolmaterial som lärare och forskarstuderande vid Luleå tekniska universitet har tagit fram.
- Etiska frågor ska diskuteras i skolan och lärarna efterfrågar stöd i de här frågorna, säger Viktor Gardelli.

Madelene förhindrade en våldtäkt, Kristian anmälde sin skola för att de ignorerat mobbning och Therese vågade berätta om sin mammas alkoholmissbruk. Förutom att de alla är ungdomar som varit med om en svår händelse har de en sak till gemensamt. De är alla med i skolmaterialet till Svenska Hjältar som är framtaget av lärare och forskarstuderande på LTU.

- Det är ett konkret verktyg för att kunna ta sig an komplexa frågor, säger Ylva Backman.

Tillsammans med Aftonbladet och Mark Levengood valde Ylva Backman, Viktor Gardelli, Caroline Strömberg och Teodor Gardelli ut fem hjälteberättelser vars historier skiljer sig åt. Just frågan kring vad en hjälte är var centralt under arbetet med skolmaterialet.

- Det finns många typer av hjälteskap. En del är plötsliga och andra sträcker sig över en längre tid. Det är en spännande fråga, säger Viktor Gardelli.

Många ville vara med

Det har också gjorts en skolturné där några kommuner, däribland Luleå kommun, fick besök av hjältarna, Aftonbladets ansvariga utgivare Jan Helin och jurymedlemmar från Svenska Hjältar, bland annat Mark Levengood och Anja Persson. Konceptet var populärt bland skolorna. 400 skolor runt om i landet anmälde sitt intresse redan de två första dagarna. De skolor som inte var med på skolturnén jobbade med skolmaterialet i klassrummen. Materialet finns tillgängligt för alla och är gratis att ladda ner.

- Spridningen är det absolut bästa. Det är så många som har sett materialet och jobbat med det, säger Caroline Strömberg.

Hjältarna ingen mall

Lärarna som jobbar med materialet uppmanas att själva tänka kring frågorna och bilda sig en egen åsikt.

- Det är viktigt att prata om hjältarna ur ett kritiskt perspektiv, inte ur ett moralkakeperspektiv. Det handlar inte om att alla måste vara som hjältarna, säger Teodor Gardelli.

Ibland kan det kännas obehagligt att prata om ämnen där eleverna har olika åsikter. Det finns en osäkerhet hur läraren ska hantera åsikter som avviker från normen.

- Det här ska göras i skolan enligt styrdokumenten, men många av lärarna säger att det är svårt och att det behövs stöd i de här frågorna, säger Viktor Gardelli.

Om arrangörerna

Viktor Gardelli
Undervisar i filosofi och är doktorand i pedagogik. Hans doktorandstudier handlar om elevers etiska resonemang kring teknik.

Ylva Backman
Undervisar i filosofi och är doktorand i pedagogik. Hennes doktorandstudier handlar om psykosocial hälsa och elevers etiska resonemang. Läs mer om Ylva Backmans doktorandstudier.

Teodor Gardelli
Undervisar i filosofi - bland annat i vetenskapsteori och etik.

Caroline Strömberg
Undervisar i filosofi och rättsvetenskap.