Agatino Rizzo - professorsinstallation 2020
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Agatino Rizzo, professor i arkitektur

Publicerad: 28 oktober 2021

Agatino Rizzo har sedan barnsben varit intresserad av byggnader och städer. Intresset har utvecklats genom åren, från designaspekten till den vetenskapliga aspekten. Idag forskar han inom arkitektur och många av hans projekt handlar om hållbarhetsutmaningarna. Han vill vara med att bidra i att förvandla dagens städer till framtidens.

Arkitekturen är något som kan bidra till att våra städer blir säkrare och mer hållbara. Det menar Agatino Rizzo, ny professor i arkitektur. Hans forskning inom arkitektur handlar om att hitta interaktionen mellan samhällets behov och statspolitiken. Arkitekturforskning formar miljöerna där vi lever och jobbar. Utmaningarna finns inte bara i stora, utan även i små och medelstora städer, för det är där större delen av oss bor. Agatino Rizzo menar att om vi vill lösa miljöfrågan behöver det lösas i städerna, inte utanför.

Han motiveras av att skapa bättre städer; där människor interagerar, där det finns möjligheter att skapa ett mer rättvist samhälle, ett mer hållbart samhälle och ett samhälle där alla är inkluderade. Agatino Rizzo menar att arkitektur formas av kultur och under sin karriär har han jobbat på en rad olika universitet, i flera olika länder. Detta har hjälpt honom att tänka utanför den ”europeiska bubblan” och gör det lättare att förstå städer från olika vinklar och kulturer.

Agatino Rizzo, född 1980 på Sicilien, disputerade 2008 från University of Catania med en avhandling om landsbygdens urbanisering och dess effekter på storstadsområdena i Italien. På fritiden åker han gärna skidor, hellre här i norr än i alperna.

Agatino Rizzo

Agatino Rizzo, Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser