"I framtiden vill jag jobba med att driva viktiga frågor som berör hållbarhet kopplat till bygg"

Publicerad: 3 mars 2021

Namn: Johanna Lagerlund
Ålder: 23
Hemort: Eringsboda (Blekinge)
Utbildning: Civilingenjör arkitektur

Vad fick dig att välja civilingenjör arkitektur?

Jag visste att jag ville utbilda mig till civilingenjör men visste inte inom vad. Jag kollade runt lite och kom fram till att jag vill bygga framtidens städer. Jag kontaktaktade studievägledare på LTU och blev guidad. Det blev Arkitektur eftersom den kändes bred och unik.

Vad tycker du om utbildningen?

Jag tycker utbildningen är bra och våra lärare håller en bra nivå. Det roligaste med utbildningen tycker jag är bredden på den, att jag och mina vänner vill så himla olika trots att vi läst exakt samma sak. Att få beröra flera olika områden gör att man enklare hittar vad man själv tycker är roligt och som man på egen hand kan grotta ner sig igenom tillexempel att läsa andra kurser eller göra praktik.

En stor fördel med upplägget på programmet är att vi har chans att ta ett studieuppehåll och göra praktik. Det tycker jag är helt unikt och bland det bästa jag har gjort, det fick mig att inse vad jag vill jobba med och gav mig chans att hinna fördjupa mig innan jag tar examen.

Vad gör ni nu på utbildningen?

Jag läser just nu valbara kurser och då har jag valt energieffektiva byggnader samt entreprenadjuridik. Dessa kurser är lärorika och tillför på olika vis bra kunskap till mitt kommande yrkesliv.

Vad har du för planer efter studietiden?

Mina planer efter studietiden är att jobba på entreprenadsidan för att lära mig hur verkligheten fungerar och hur man egentligen bygger samhället. Planen är även att jobba med hållbarhetsfrågor och hur man kan etablera ett bredare miljötänk hos samtliga individer i byggbranschen.

I framtiden vill jag jobba med att driva viktiga frågor som berör hållbarhet kopplat till byggbranschen. Jag vill jobba med att sprida vikten i dessa frågor hos alla i branschen för att vidare kunna påverka på ett större plan.

Vad var det som lockade med Luleå?

Det som lockade mig till Luleå var dels storleken på universitetet men framförallt att få flytta så långt som möjligt när man ändå ska flytta. Ytterligare en viktig anledning för mig var att få testa på ett annat klimat och njuta av Norrland.

Hur trivs du med staden Luleå?

Jag trivs superbra, jag tycker Luleå är helt fantastiskt med vacker natur och bra friluftsliv. Själva staden i sig tycker jag är mysig och jag gillar det småskaliga med flera mindre butiker jämfört med ett stort shoppingcenter. Jag tycker också Luleå som kommun erbjuder bra aktiviteter de olika årstiderna så som till exempel tillhandahållning av ved på grillplatser och isvägen.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

Det absolut bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet är att känna tillhörighet och gemenskap. Det finns verkligen något för alla här och jag upplever det som att man inte är en i mängden.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

Närheten till naturen och vintern.

Vad gör du på fritiden?

På fritiden brukar jag umgås med mina kompisar men under rådande omständigheter är jag framförallt ute väldigt mycket och hittar på friluftsaktiviteter. Jag brukar i normala fall träna på gym, klättra och spela fotboll.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

Mitt råd är att läsa på om programmet och kolla vad för kurser som ingår. Ett tips till är att kontakta studievägledare om du inte får svar genom att läsa på hemsidan.