Universitetets vision för 2030 och den gröna omställningen

Publicerad: 20 maj 2021

Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser höll en intern digital konferens den 19 maj med fokus på hållbarhet och den gröna omställningen som kommer att prägla arbetet vid Luleå tekniska universitet under en lång tid framöver.

Samtliga avdelningar gav spännande och rappt hållna föredrag om deras pågående forskning inom det för dagen givna temat. Totalt var det 17 föredragshållare förutom institutionens prefekt Charlotta Johansson som höll introduktionstalet och den avslutande sammanfattningen.

– Det blev en fantastiskt givande konferens och jag är mycket stolt över alla initiativ och ämnesöverskridande forskning som vi bedriver inom våra områden, säger Charlotta Johansson, prefekt vid institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser.

Bland några av presentationerna kan vi nämna arbetet med framtidens batterier som bedrivs inom ämnet gränsytors kemi vid avdelningen för kemiteknik samt kombinationen av AI och malmgeologi där institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser samarbetar med institutionen för system- och rymdteknik. Ett annat spännande projekt är INSURANCE där energieffektiv teknik ska stå för infångning av biogen koldioxid från industrin som sedan ska lagras i svensk berggrund. Detta är ett samarbetsprojekt mellan forskningsämnena malmgeologi, biokemisk processteknik och företaget BillerudKorsnäs.

– Vi är ju nästan 400 personer på vår institution så en konferens av det här slaget kan vara viktig för att vi ska få kunskap om varandras arbete och förhoppningsvis hitta möjligheter till samarbeten över ämnesgränserna, speciellt i dessa tider med corona, säger Betty Christakopoulou, projektledare för konferensen.

Förutom föredrag hölls diskussioner i mindre grupper där resultat och slutsatser kommer att sammanställas och presenteras inom institutionen. I länken nedan kan ni ta del av alla presentationer från konferensen.

Charlotta Johansson

Charlotta Johansson, Biträdande professor, Prefekt, Avdelningschef

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Betty Christakopoulou