12:30 25 mar
Helene-Osterlund
Heléne Österlund, forskare i VA-teknik vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vad innehåller dagvattnet och snön i våra städer – föroreningar, deras källor och hur de sprids

25 mar. 2022, 12:30 - 13:15
Luleå, Vetenskapens hus eller digitalt
Publicerad: 23 februari 2022

För att bidra till en renare miljö är det viktigt att veta vilka föroreningar som sprids via vårt dagvatten och var de kommer ifrån.

Heléne Österlund, forskare inom VA-teknik vid Luleå tekniska universitet, har undersökt just detta, framför allt med fokus på dagvatten och snö i våra städer. När dagvatten sprids från städerna till våra sjöar och vattendrag, så sprids även föroreningarna. Och vad händer när vi plogar bort snön och flyttar med de föroreningar som finns i den? Heléne har forskat om olika typer av föroreningar, men en förorening i vatten som uppmärksammats alltmer under de senaste åren är mikroplast.

Med utgångspunkt i den egna forskningen berättar Heléne Österlund om de föroreningar som finns i städernas dagvatten och snö samt varifrån de kommer.

Lunch och fika finns till försäljning. Vill du hellre se föreläsningen digitalt finns det länk ovan. Den kommer inte att finnas tillgänglig i efterhand.

Välkommen!

Österlund, Helene - Biträdande professor

Organisation: VA-teknik, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser