12:00 23 maj
solenergi
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Gruvornas roll i omställningen till ett hållbart samhälle

23 maj. 2019, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus
Svenska
Publicerad: 29 april 2019

Välkomna på en högaktuell föreläsning med Luleå tekniska universitets forskare Christina Wanhainen och Jenny Greberg. De kommer tala om hållbar gruvbrytning och hur viktigt det är att öka medvetenheten hos allmänheten om vårt stora behov av metaller och mineral i övergången till en cirkulär ekonomi. 

– Vi vill alla ha den senaste tekniken och de flesta av oss är positiva till omställningen till grön energi, men många kan inte se kopplingen mellan sina egna behov och gruvdriften i samhället. Ur ett råvaruperspektiv tar vi i Västeuropa tyvärr inte ansvar för en global hållbar utveckling. Var och en av oss bör fundera på varför det är så, och på varifrån våra metaller och mineral kommer, säger Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Tillgång till metaller och mineral är en förutsättning för en global grön omställning med mer digitaliserade och klimatsmarta samhällen. Batterier till mobiltelefon och elbilar och solceller innehåller till exempel kobolt, grafit och sällsynta jordartsmetaller. Efterfrågan ökar – men var ska dessa metaller och mineral komma från?

– Utan metall och mineral klarar vi inte den gröna omställningen. I Sverige har vi kommit långt i vår strävan mot en hållbar gruvproduktion och vi fokuserar på att tillgodose samhällets behov av metall och mineral på bästa sätt. Lyckas vi?, säger Jenny Greberg, biträdande professor i gruv- och berganläggningsteknik.

Christina Wanhainen

Christina Wanhainen, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-492401
Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Jenny Greberg

Jenny Greberg, Biträdande professor, Tf Ämnesföreträdare

Telefon: 0920-492840
Organisation: Gruv- och Berganläggningsteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser