Hoppa till innehållet

Ny mineralutställning på universitetet

Publicerad: 1 juni 2016

Nu har Luleå tekniska universitets nya mineralutställning fått ett anskitslyft designat av studenter inom arkitektur och genomfört i samarbete med Teknikens Hus verkstad. Det vinnande förslaget togs fram genom en tävling där fyra förslag tävlade.

–  Det byggs mycket nytt på universitet och vi tyckte att även våra utställda mineral behövde lite modernare montrar, säger Örjan Johansson, Prefekt på Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, där utställningen visas permanent i F-huset.

Den nya utställningen är lite öppnare och luftigare med sittplatser. Inom kort kommer även väggmonterade montrar att bytas och förses med spotlights. En av dessa kommer att ha temat färg och form och den andra om mineralens användningsområden.

–  Mineral gör sig bäst i naturligt ljus men i vårt arktiska klimat med långa mörka vintrar får man hjälpa till lite med artificiellt ljus också, säger Tobias Kampmann, doktorand inom malmgeologi, som också arbetat med den nya utställningen.

Det vinnande designkonceptet har till viss del omarbetats eftersom placeringen av utställningen ändrades efter designtävlingen.

Utbildningar inom gruv- och metallområdet

Taggar