Hoppa till innehållet
Jarkko Erikshammar, Luleå tekniska universitet  2022 Foto: Richard Renberg
Jarkko Erikshammar, Luleå tekniska universitet 2022 Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Det viktiga är att vara nyfiken och fortsätta utvecklas hela livet"

Publicerad: 16 mars 2022

Möt Jarkko Erikshammar, lärare inom industriellt och hållbart byggande på Luleå tekniska universitet.

Berätta lite om din bakgrund

Jag läste min grundutbildning i Luleå med ett utbytesår på Lakehead University i Kanada. Jag påbörjade min doktorandutbildning 2009 och tyckte på en gång att undervisa och handleda är otroligt stimulerande. Jag har haft lyxen att undervisa i ämnen som jag brinner för; industriellt och hållbart byggande samt bygglogistik.

Hur kan dina studenter dra nytta av din forskning?

Min forskning utgår från hur materialhantering och informationsdelning måste integreras för att vi ska få säkra och effektiva byggprocesser både när det gäller prefabricerat men också på själva byggarbetsplatsen. Det intressanta är hur vi kan fånga processdata, helst automatiskt, på bygget för att sedan kunna planera och omplanera kontinuerligt. Men sedan också visualisera planen för människorna som arbetar på bygget, så att de kan fatta rätt beslut utan att riskera säkerhet eller kvalitet. Det pågår en snabb teknik- och processutveckling som möjliggör nya tankemodeller. Det är intressant att se hur den utvecklingen kan forma och omforma byggprocessen som vi känner den idag.

Har du några tips för nya studenter?

Det viktiga är att vara nyfiken och fortsätta utvecklas hela livet. Om du har möjlighet så gör praktik! Då blir det lättare att hänga upp kunskap på det du redan sett.

Jarkko Erikshammar

Jarkko Erikshammar, Adjungerad universitetsadjunkt

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser