Axel Bergbom, Luleå tekniska universitet, civilingenjör väg- och vattenbyggnad
Axel Bergbom, Luleå tekniska universitet, civilingenjör väg- och vattenbyggnad med inriktning byggande. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Examensarbete belönad med Byggstenen

Publicerad: 14 april 2021

Axel Bergbom har med sitt examensarbete, ”Slöseri i anläggningsbranschen: En fallstudie av produktionsprocessen för vägentreprenader”, belyst hur hög produktivitet och långsiktig hållbarhet kan gå hand i hand i anläggningsbranschen och därmed belönats med Byggstenen från Norrbottens Byggmästareförening.

Byggstenen är ett resestipendium som delas ut av Norrbottens Byggarbetsgivares Utvecklingsfond. Priset delas ut till bland annat färdig civilingenjör med examen väg- och vattenbyggnad inriktning byggande vid Luleå tekniska universitet. Resestipendiet är en uppmuntran för att ge ytterligare intresse och kunskap inom byggnadsindustrin.

– Jag tycker Axel är välförtjänt av priset, då examensarbetet utgår från produktivitet och hållbarhet i anläggningsbranschen, som fortfarande på många sätt är mer outforskat än exempelvis husbyggnation. Framför allt inom bygglogistik, säger Axels handledare Jarkko Erikshammar, adjungerad adjunkt på avdelningen för industriellt och hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet. Detta är andra gången en av mina studenter får priset och för mig är det ett kvitto på att vi forskar och undervisar inom relevanta områden.

Jarkko Erikshammar och Axel Bergbom har arbetat vidare med materialet och presenterade preliminära resultat på Plans Konferens 2020 i form av en konferensartikel.

– Det här är ett intressant område. Jag hoppas att vi kan arbeta vidare med detta i någon form i framtiden. Vi behöver en ordentlig kartläggning av slöseriet inom anläggningsbranschen, avslutar Jarkko Erikshammar på samma sätt som det gjorts tidigare inom husproduktion.

För mer info:

Jarkko Erikshammar

Jarkko Erikshammar, Adjungerad universitetsadjunkt

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser