Johan_Byggvarlden
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

PQi – Ny branschstandard för kvalitetsmätning av byggprojekt

Publicerad: 23 mars 2021

Per Erik och Johan Larsson vid avdelningen för industriellt och hållbart byggande har medverkat i en byggherretidning med fokus på projektkvalitet. Totalt 26 500 ex har distribuerats som bilaga till Byggvärlden utgåva.

– Vår förhoppning är att denna tidning ska stimulera debatten om behovet av att lyfta projektkvaliteten i byggsektorn, säger Johan Larsson, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.

Nedan kan du ta del av tematidningen som öppnar dörren till bättre byggprojekt. Här får du inspiration och råd som hjälper dig höja projektkvalitén med hjälp av mätningar och nyckeltal.

Denna tidning syftar till att både lyfta projektkvalitet på agendan och ett led i att marknadsföra det nya kvalitetsmätningsverktyget PQi som forskarna har varit med att utveckla. Denna standardiserade kvalitetsmätning som är ett viktigt inslag i tidningen har för avsikt att hjälper alltifrån enskilda projekt i sitt förbättringsarbete till att skapa jämförbara branschdata för kunskapsspridning och branschutveckling.

– Det är viktigt för oss forskare att engagera sig i branschrelevanta utmaningar. Att hjälpa till att utveckla Binosights nya verktyg PQi för att mäta byggprojekt vad därför av stort intresse. På sikt är tanken att vi ska hjälpa byggherrarna med analyser på aggregerad nivå för att på så sätt kunna ta tempen på branschen och dessa projekt, säger Per Erik Eriksson, professor vid Luleå tekniska universitet.

Utvecklingen av det nya kvalitetsmätningsverktyget PQI har bedrivits av Binosight i samverkan med Byggherrarna och forskare vid Luleå tekniska universitet. Den nya kvalitetsmätningen har i och med detta triple helix samarbete kunnat kvalitetssäkrats utifrån både ett teoretiskt och praktiskt perspektiv. Är du intresserad av att veta mer om kvalitetsmätning och framtaget verktyg kan du kontakta någon av forskarna.

För mer info:

Johan Larsson

Johan Larsson, Universitetslektor, Avdelningschef

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Per-Erik Eriksson

Per-Erik Eriksson, Professor