Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Brandingenjörsprogrammet ger en bred utbildning och variation i arbetslivet

Publicerad: 22 november 2022

Namn: Per Hultman
Arbetsplats: Scania CV AB
Tjänst: Crisis Manager och brandingenjör

Hur ser du på Luleå tekniska universitet och studenterna från utbildningen?

Brandingenjörsutbildningen är en mycket bra utbildning och den ger studenterna en förmåga att angripa nya problem och se möjligheter till nya lösningar. I en föränderlig värld där vi alla behöver hitta nya lösningar på gamla problem samt anpassa oss till nya utmaningar.

För Scanias del ställs vi infor nya utmaningar genom elektrifiering av våra produkter samt det föränderliga omvärldsläget som utmanar vårt ansvar som arbetsgivare och företag. Jag är övertygad om att studenter från brandingenjörsutbildningen kommer vara avgörande i dessa utmaningar.

Vad gör du på din tjänst och vad arbetar ni med på din arbetsplats?

Scania CV AB tillhandahåller transportlösningar, tunga fordon, lastbilar och bussar samt motorer. Vi är ca 53 000 anställda i över 100 länder. Jag jobbar på Corporate Security som arbetar med brandskydd, säkerhet, internutredningar samt krishantering över hela vårt företag.

Jag jobbar på Corporate Security med att leda arbetet med att utveckla vår krishanteringsförmåga. Tillsammans med vår egen företagshälsovård och kommunikationsavdelning stöttar vi den drabbade verksamheten i händelse av kris, något som har aktualiserats de senaste åren med Covid-19 pandemin samt kriget i Ukraina. Vi utbildar samt övar med hela vår verksamhet över världen.

Jag jobbar också med mer klassiskt brandingenjörsarbete i form av att vara beställarstöd och granskare av lösningar gällande byggnadstekniskt och organisatoriskt brandskydd samt brandfarlig vara.

Vilka är dina bästa karriärsråd till studenter på brandingenjörsprogrammet?

Var inte rädd för att testa nya utmaningar. Brandingenjörsprogrammet ger en bred utbildning och även arbetslivet ger en väldig variation i var man kan arbeta. Det du trodde var din grej från början kan visa sig vara något helt annat. Våga testa och tro på er förmåga.