Meteoriten är ett lån från Luleå tekniska universitets institution för Samhällsbyggnad och naturresurser. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Geologins Dag 2011

Publicerad: 9 september 2011

Egentligen är Geologins Dag flera dagar, i år den 9-12 september. Årets stora händelse var avtäckningen av Sveriges och Europas största meteorit som visas på Teknikens Hus i Luleå mellan den 9 september till den 2 oktober.

Här en skolklass vid meteoriten.

Det var många unga och gamla som förväntansfullt följde avtäckningen och fick höra berättelsen om hur två barn, Viktor och Amalia Mattila, hittade en mystik sten som de tog hem. Året var 1906 och upptäkten gjordes i Kitkiöjärvi några mil norr om Pajala. Detta var den första meteoriten som hittades i Kitkiöjärvi och senare hamnade på Stockholm Högskola där man kunde konstatera att det rörde sig om en järnmeteorit.

Fler än 500 har hittats i trakten runt Kitkiöjärvi. Den nu presenterade meteoriten hittades av Thomas Österberg från Växjö 2008.

Svindlande tidsperspektiv

Meteoriten nedlag på jorden beräknas ha skett för ca 800 000 år sedan. Meteoriten beräknas vara ca 800 000 miljoner år gammal och den väger nästan 1,2 ton.

Experter från LTU

Andra spännande aktiviteter på Geologins Dag var när Christina Wanhainen berättade om hur man hittar guld. Olof Martinsson analyserade besökarnas egna medhavda fynd och tipsade om spännande mineraler. Elever från Civilingenjör Naturresursteknik hjälpte till och guidade besökarna.

I andra media