Hoppa till innehållet
Från vänster: Ms. Reem Albustani, Prof. Sven Knutsson, Prof. Nadhir Al-Ansari, Ms. Semia Ben Ali Saadaoui från UNESCO, Ulla Grönlund och Khalid Khoshnaw. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

LTU på besök i Irak på inbjudan av UNESCO

Publicerad: 17 december 2012

Institutionen för Samhällsbyggnad och Naturresurser har under lång tid haft nära kontakter med flera universitet och myndigheter i Irak.

LTU och institutionen har varit värd för flera besök från Irak med ministrar, generaldirektörer och universitets rektorer. På LTU finns nu även ca 15 forskarstuderanden på olika institutioner. Som ett led i denna relation inbjöd UNESCO och ministeriet för högre utbildning och forskning i Kurdistan (en autonom del av Irak) prefekt Ulla Grönlund tillsammans med prof. Nadhir Al-Ansari och Sven Knutsson att besöka universitetet i staden Koya, ca 50 km öster om huvudstaden Erbil med 1,2 milj invånare.

Head-Ulla Gronlund-Iraq-LTU.jpg
Ulla Grönlund och rektorn för Koya University, Prof. Khidir Masum Hawrani.

- UNESCO gör ett storartat arbete genom att stödja en positiv utveckling i det sargade landet Irak, säger prefekt Ulla Grönlund, och tillägger: här spelar stödet till högre utbildning och forskning en avgörande roll eftersom landet är i akut behov av forskarutbildade människor.

Besöket samordnades med konferensen ”Petroleum and Mineral Resources” där flera presentationer gjordes. Under vistelsen besöktes universitetsledning, ministerier och vid förhandlingarna med UNESCO blev resultatet ett förslag till överenskommelse om ett utvidgat samarbete för att stödja en positiv utveckling i Irak.

Iraq-Lulea-University-of-Technology.jpg
Prof. Khidir Masum Hawrani, Nadhir Al-Ansari och Sven Knutsson.

Uppmärksamheten och intresset för delegationen från LTU gav stor medial bevakning. Lite speciellt var att vice rektorn för universitetet visade sig vara en gammal LTU student med en tydlig västsvensk dialekt. Flera återbesök är planerade på LTU under våren 2013.

- Vi har tidigare erfarenheter av att arbeta tillsammans med UNESCO och det är glädjande att vi nu bjuds in för diskussioner om fortsatt samarbete. I Irak finns ju ett näst intill oändligt behov av sådant vi kan bistå med så det är hedrande att få kunna bidra, säger Sven Knutsson.

Relaterat

UNESCOs kontor för Irak

Ministeriet för högre utbildning och forskning i Irak

Taggar