Kunskapstrappan – en ny arena för att sprida forskning

Publicerad: 24 september 2021

Teknikens Hus och Luleå tekniska universitet har jobbat sida vid sida i 33 år. Senaste tillskottet i det gynnsamma samarbetet är Kunskapstrappan – en ny mötesplats för att sprida forskning och inspirera till högre studier.

Kunskapstrappan är placerad på Teknikens Hus i Luleå och invigdes den 23 september med fartfyllt kemi-experiment, under jubel från elever i årskurs 5 på Porsöskolan. Femteklassarna fick också träffa universitetets prorektor Pär Weihed, Teknikens Hus verksamhetschef Kristina Jonsson och höra Björn Lindqvist berätta om sin spännande vardag som doktorand i robotik och AI.

Syftet med Kunskapstrappan är att vara en en inspirerande plats för samverkan och forskningskommunikation, inte minst för att tidigt väcka intresset för högre studier.

"En unik plattform"

– Teknikens Hus är en unik plattform för att förmedla universitetets forskning till länets alla medborgare och i synnerhet mot skolelever, därför är vi mycket glada att äntligen få inviga Kunskapstrappan, säger Luleå tekniska universitets prorektor Pär Weihed.
– Vi är en arena som skapar en naturlig koppling mellan akademin och länets skolor och därigenom kan vi bidra till att öka intresset för högre utbildning och säkra framtidens kompetensförsörjning, säger Kristina Jonsson, verksamhetschef för Teknikens Hus.

Kunskapstrappan är ett resultat av det Vinnova-finansierade samverkansprojektet MUSA, metodik för utveckling av samverkansarenor. Ett viktigt syfte med Kunskapstrappan är att skapa mer förståelse för vad forskare gör och vad arbetet med forskning innebär.