Hoppa till innehållet
11:00 18 jun
Norrbottniabanan
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Norrbotniabanan – vilka är planerna och utmaningarna?

18 jun. 2021, 11:00 - 12:00
Digitalt
Svenska
Gratis
Publicerad: 3 juni 2021

Nyheter om industrisatsningar i Norr- och Västerbotten avlöser varandra. Nu läggs också 27 nya mil till Norrbotniabanan. Fler transporter kan flyttas till järnvägen. Det blir lättare för regionens invånare att arbetspendla. Vilka är utmaningarna kring utbyggnaden?

Den nya delen av Norrbotniabanan dras längs kusten och förbinder Norrlands största städer. Det blir nu möjligt med tyngre laster och högre hastigheter på godstransporterna. Klimatet gynnas när transporter flyttas från väg till järnväg. Halverade restider krymper avstånden längs kusten. Invånarna får en större arbetsmarknad och deras möjligheter att ta del av regionens utbud av utbildning och kultur ökar.

Regeringen har anslagit medel till bygget av sträckan Umeå-Skellefteå. Men hur ser planerna ut för förverkligandet av bygget? Och vilka är utmaningarna?

I webbinariet medverkar Lars Bergdahl som är projektchef för Norrbotniabanan vid Trafikverket. Han var tidigare projektledare för järnvägsbygget mellan Boden – Kalix – Haparanda som blev klart 2013.

Välkommen till ett webbinarium arrangerat av IVA Nord och Luleå tekniska universitet.