Hoppa till innehållet
Samuel Larsson, brandingenjör och affärsområdeschef PBL Säkerhetspartner Norden AB Foto: Privat

"Testa att arbeta på både räddningstjänst och konsultsidan"

Publicerad: 3 maj 2021

Samuel Larsson, brandingenjör och affärsområdeschef hos Säkerhetspartner Norden AB. Affärsområdet som Samuel ansvarar för kallas PBL, vilket är en förkortning av plan- och bygglagen, men som även innefattar projektering och riskutredning av detaljplaner.

Vad gör du till vardags?

– Jag får möjligheten att vara med och projektera brandskyddet i såväl små som stora projekt. För tillfället är jag involverad i flera projekt på Luleå tekniska universitet, vilket känns lite extra roligt då jag själv började min brandingenjörsbana på Luleå tekniska universitet när programmet var relativt nytt.

– Brandingenjörsyrken är spännande då variationen av uppgifter är mycket stor där man ena dagen kan stå på en industri och utreda brandfarliga vara hantering, för att nästa dag utbilda fastighetsskötare till att få vara med och forma framtidens samhälle och byggnader utifrån ett brandperspektiv.

– I min roll som affärsområdeschef så är jag ansvarig för våra konsulttjänster kopplat till PBL, vilket främst innefattar projektering och riskutredningar i samband med förändrade/nya detaljplaner. Detta innebär att jag är ansvarig för ekonomiska mål, försäljning samt teknisk utveckling. Till min hjälp har jag fantastiskt engagerade kollegor som hjälper till att förädla och utveckla våra produkter så att vi ska vara konkurrenskraftiga.

Varför har ni valt att samverka med utbildningen och varför är utbildningen viktig för er?

– Samarbetet med Luleå tekniska universitet känns naturligt och givande där vi har flertalet medarbetare som är engagerade i olika typer av kurser. Vårt engagemang grundar sig i att brandingenjörer är vår huvudsakliga rekryteringsbas vilket leder till att väl förberedda studenter är en klar fördel för oss. Vi har medvetet placerat oss nära campus och därifrån (samma byggnad som Folktandvården). Detta ser vi skapar möjligheter till ett djupare samarbete både mot programmet man även mot studenterna.

– Personligen är jag lite extra stolt över att brandingenjörsprogrammet finns i Luleå då det enbart finns på ytterligare en ort.  Det är en bra utbildning där möjligheterna att få arbete är mycket stora.

Händer det att ni anställer någon av eleverna ni haft kontakt med genom utbildningen?

– Redan under studietiden erbjuder vi traineeanställningar vilket vi ser är bra för både oss och studenten. Vi får lära känna varandra och studenten får en inblick i hur det är att arbeta som brandkonsult. Ofta har en sådan traineeanställning lett vidare till att personen fortsatt arbeta hos oss efter genomförda studier. I snitt har vi anställt ett par brandingenjör från Luleå tekniska universitet. Att redan via utbildningen och traineeanställningar skapa kontaktytor är värdefullt för oss.

Har du några goda råd till en blivande brandingenjör?

– Läs Jöken (Juridisk översiktskurs). Försök även att testa på att arbeta på både räddningstjänst och konsultsidan om du är osäker vilket val du ska göra. Det finns även fler typer av arbetsgivare men konsult och räddningstjänst är de huvudsakliga.

Vad tycker ni är den viktigaste egenskapen när ni anställer en brandingenjör?

– Att personen har ett positivt synsätt samt är driven och nyfiken på att vidareutveckla sina kunskaper. Oavsett om man är personen som älskar att vara på projektmöten eller lösa tekniskt komplicerade problem så finns det utrymme att arbeta som brandkonsult om man har dessa egenskaper.

Har du några tips till den som funderar på att plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Sök, är mitt tips! Luleå är en härlig stad och Luleå tekniska universitet har väldigt mycket att erbjuda – bra lärare, bra utbildningar och många sociala event.

Hur eftertraktad är en brandingenjör med examen från Luleå tekniska universitet i dagens bransch?

– Mycket eftertraktade! Arbetsmarknaden skriker efter fler brandingenjörer och från vårt perspektiv ser vi att detta kommer att hålla i sig även framöver. Ni som väljer eller studerar till brandingenjör kommer ha gynnsamma förutsättningar den dagen ni tar examen.