Foto: Ted Karlsson
Hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet 2015. Från vänster: Sara Mazur, Birgitta Olofsson, Katarina Kieri och Hans Hansson. Foto: Ateljé Grodan.

Årets hedersdoktorer inspirerade

Publicerad: 13 november 2015

Två vd:ar, en forskningschef och en författare. Fakulteternas val av hedersdoktorer för 2015 blev Birgitta Olofsson, Hans Hansson, Sara Mazur och Katarina Kieri.

Årets hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet bjöd på fyra intressanta föreläsningar som innehöll såväl historia som framtid. Luleåfödde författaren Katarina Kieri berättade exempelvis om sina tornedalska rötter och en tid med stram språkpolitik som fick tusentals människor att inte föra sitt modersmål vidare till sina barn.

Till hedersdoktorer väljs personer som inte valt den akademiska banan, utan på annat sätt gynnat forskning eller utbildning vid universitetet. Det är en del av universitets strävan efter öppenhet och kontakter utanför forskarsamhället.

Läs mer om hedersdoktorerna och deras föreläsningar i artiklarna nedan.