Hoppa till innehållet
Bästa examensarbete inom stålbyggnad 2019 - Simon Stahlin, Luleå tekniska universitet
Bästa examensarbete inom stålbyggnad 2019 - Simon Stahlin, Luleå tekniska universitet Foto: Lars Hamrebjörk Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Bästa examensarbete inom stålbyggnad 2019

Publicerad: 13 november 2019

Stålbyggnadsinstitutets pris och stipendium för bästa examensarbete inom stålbyggnad delades i år ut för 16:e året i rad och innefattar också 20 000 kr som tillfaller stipendiaten. Årets pris går till går till Simon Stahlin, Luleå tekniska universitet.

Simon Stahlin läste civilingenjörsprogrammet väg- och vattenbyggnad vid Luleå tekniska universitet. Idag jobbar han för konsultbolaget Svensk Industriteknik med kunder som LKAB, SSAB, Kaunis Iron, och SCA.

– Jag tycker examensarbetet har varit oerhört intressant och utmanande! Att få ta emot pris för bästa examensarbete inom stålbyggnad 2019, är för mig mycket stort. Det är helt klart en merit att ta med sig vidare, säger Simon Stahlin

Handledare för examensarbetet var professor Peter Collin, dr Robert Hällmark och dr Rasoul Nilforoush.

Juryns motivering

"Examensarbetet behandlar hur man i efterhand kan åstadkomma samverkan mellan stål balkar och betongfarbana i broar som ursprungligen konstruerats och uppförts utan samverkan mellan dessa delar, och hur detta kan modelleras. Rapporten studerar ett fall där samverkan åstadkommes genom efterinstallation av skjuvförbindare av så kallade spring coils. Dessa har fördelen att de är enkla att montera men till priset av en olinjär skjuvstyvhet. Rapporten omfattar bl.a. en finit elementsimulering av en typisk bro med några inslag som är långt utöver det vanliga. För det första modelleras betongfarbanan med beaktande av både längsarmering och tvärarmering. Därutöver används en kombinerad plasticitets- och skademodell som konstitutiv modell för betongen.

Att modellera betong i FE-analyser är normalt svårt även med betydligt mindre avancerade konstitutiva modeller. Slutligen modelleras samverkan mellan stål och betong med olinjära fjädrar vars egenskaper bestämts via skjuvprovningar av spring coils. Författaren har tagit sig an ett utomordentligt svårt tekniskt problem och har gått iland med det. För det belönas han med Stålbyggnadsinstitutets pris för bästa examensarbete 2019."

Peter Collin

Peter Collin, Professor

Organisation: Byggkonstruktion, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser